Sofies OL-eventyr

Sofies OL-eventyr

Sofie Dürrfeld har kendt til skakspillet hele sit liv. Hun lærte reglerne af sin far, da hun var fire år gammel, og i dag er hun skaktræner og arbejder med skakspillet til hverdag. Sofie underviser både privatelever, en online skakklub, og så er hun også i Skakkens Hus – hjernens motionscenter® mandag, hvor hun underviser hold, og fredag, hvor hun snakker og spiller med husets gæster.

I september var Sofie med til skak-OL, hvor hun opnåede titlen Woman FIDE Master. Vi har snakket med Sofie om hendes spil og deltagelse i skakolympiaden.

HVORDAN VAR DET AT VÆRE TIL OL?

Det var virkelig en stor oplevelse. Det er noget, jeg altid har villet, og så pludselig bød muligheden sig, og det var bare vildt fedt. Det varede i 13 dage, og det er den længste skakoplevelse, jeg har haft. Det var bare stort at sidde i samme lokale sammen med spillere, som jeg følger i hverdagen. Der var en af runderne, hvor jeg sad tre meter fra Magnus Carlsen og to meter fra Vladimir Kramnik, der er træner for Usbekistan. Hele USA og Indiens hold gik også rundt der, hvor vi sad. Det var virkelig en stor oplevelse.

HVILKE FORBEREDELSER GJORDE DU DIG OP TIL OL?

Jeg trænede rigtig meget slutspil. Det var det, der var min svageste side, og der var et par af partierne til OL, hvor jeg nok scorede et halvt eller helt point på at have trænet det. Da jeg nærmede mig OL, arbejdede jeg også på at finpudse mine åbninger, men åbningsforberedelse er mere runde til runde, da det afhænger af modstanderen. Der handler det om at finde sin modstanders partier og ud fra det finde ud af, hvilken åbning, jeg skulle spille.

HVAD VAR DIN RUTINE INDEN EN RUNDE?

Til OL var dagene meget rutinepræget, hvilket jeg godt kunne lide, da det hjalp mig til at komme ind i en rytme. Dagen startede ud med morgenmad, hvorefter vi kl. 10 fandt ud af, hvilken spiller, vi hver især skulle møde (landet var blevet offentliggjort aftenen forinden). Derefter havde vi typisk et holdmøde på et af hotelværelserne, hvor vi snakkede om, om der var nogen, der havde brug for hjælp til åbningsforberedelse eller til at spille træningspartier, efterfulgt af et par timers forberedelse. Vi havde været heldige at blive indlogeret på et spa-hotel, så afhængig af, hvor meget åbningsforberedelse jeg skulle lave, kunne jeg nå at svømme et par baner inden frokost. Nogle gange kan jeg godt bruge meget krudt oppe i hovedet, mens jeg forbereder mig, og så er det rart at få bevæget kroppen lidt. Efter frokost blev vi kørt ud til spillestedet i busser. Når runden var slut, vendte vi retur til hotellet og hoppede i spa inden aftensmaden. Nogle af de hyggeligste stunder, vi havde som hold, var at have vundet en runde og så sidde i spa og rose hinandens partier.

ER DU TILFREDS MED DIT SPIL UNDER OL?

Overordnet set er jeg tilfreds. Jeg synes, jeg holdt et fint niveau, men der er også nogle ting, hvor jeg skal forbedre mig. For mit vedkommende begynder jeg at slappe af for tidligt. Det skete i hvert fald to gange at jeg stod fuldstændig til gevinst, men fordi at jeg lader paraderne falde ned og tænker at den er hjemme, bliver jeg lidt sløset fra min side, overser nogle ting, og pludselig får min modstander modspil, og partiet ender i remis. Så jeg skal arbejde på, at spillet først er slut, når modstanderen har givet remis, eller når man kan skrive et 1-tal ud fra sit navn.

VIL DU FORTÆLLE LIDT OM DEN TITEL, DU OPNÅEDE UNDER OL?

Normalt er der en bestemt rating, man skal opnå for at få tildelt en FIDE titel, men ved store turneringer som OL, kan man skyde genvej ved at score godt. En titel giver først og fremmest troværdighed i miljøet, og så er der nogle praktiske fordele, bl.a. at man får gratis Premium bruger inde på Chess.com og eksklusive invitationer til turneringer.

Til OL opnåede jeg to titler. Efter de første seks runder fik jeg titel Women Candidate Master ved at have scoret 4/6. Den anden titel er en lidt længere historie. Efter næstsidste runde havde jeg spillet ni ud af ti runder, da en af de andre spillere fra holdet var blevet skadet kort tid inden afrejse og blev nødt til at sidde over i syv runder. På hotelværelset regnede mine holdkammerater og jeg os frem til, at hvis jeg vandt morgendagens runder ville jeg score 6,5/10 og kvalificere mig for en Woman FIDE Master titel. Det var egentlig min tur til at sidde over, men en af mine holdkammerater gav mig muligheden for at tage hendes plads. Først sagde jeg nej til den mulighed, fordi jeg var meget træt i hovedet efter at have spillet så meget, og så vidste jeg, at jeg skulle spille de sorte brikker og skulle vinde for at få titlen. Det var et for stort et pres. Men mens jeg sad på mit hotelværelse, kunne jeg godt mærke, at det måske var en lidt dum beslutning at tage, da muligheden ikke byder sig så tit. Så efter en snak med min kæreste og en SMS fra en af mine holdkammerater, der spurgte, om jeg nu var helt sikker på min beslutning, gik jeg ind til hende, der havde tilbudt mig sin plads og spurgte, om det tilbud stadig gjaldt. Det gjorde det, og der var heldigvis også tid nok til at ændre i holdopstillingen. Dagen efter vandt jeg mit parti og fik titlen Woman FIDE Master.

KUNNE DU TÆNKE DIG AT KOMME TIL OL IGEN?

Ja, det kunne jeg. OL og EM og de andre store turneringer, hvor man tager afsted som hold synes jeg kunne være rigtig sjovt. Der er noget rart i at rejse som hold, og at der er andre, der sørger for flybilletter, hotel mm. så man kan fokusere mere på spillet. Når man deltager i individuelle turneringer, skal man selv stå for det.

HVORDAN LEVER DU AF AT VÆRE SKAKTRÆNER?

Det er svært at have et fuldtidsjob som skaktræner. Man skal være lidt kreativ med forskellige indtægtskilder, og der er dukket flere muligheder op inden for de sidste tre år. Nogle af de ting, jeg laver, er: jeg er i Skakkens Hus – hjernens motionscenter® som vært og underviser, jeg har en online-klub med et lille medlemskontingent, jeg har privatelever, jeg har skrevet en bog og så tager jeg også ud som indslag til polterabender og runde fødselsdage.

HAR DU ET GODT RÅD TIL DE UNGE, DER DRØMMER OM AT BLIVE EN LIGESÅ GOD SKAKSPILLER SOM DIG?

Det er rigtig vigtigt at få et socialt aspekt af skakspillet med. Man kan godt komme langt at sidde med sig selv på værelset og spille på Chess.com, men i længden tror jeg, det er en meget mere holdbar interesse, hvis man finder nogle andre, der spiller, så man kan køre lidt sund konkurrence, spille nogle turneringer eller træne sammen. Det med at have en træningsmakker, ven eller familiemedlem gør, at man kan bevare lysten til at spille videre, selvom det ikke går så godt. Nogle gange kan man godt komme ind i perioder hvor man hele tiden taber eller ikke kan koncentrere sig, og så er det godt at have et andet trækplaster, for alligevel at komme ned og spille. Hvis man ikke lige kan finde en, kan man lede i en skakklub eller i Skakkens Hus – hjernens motionscenter®.

Hvis jeg skal give et mere teknisk råd, er det at øve taktikker. Det kan man gøre ved at løse taktikker inde på Chess.com og Lichess eller købe en bog med opgaver. Det er i virkeligheden vigtigere end at have super styr på sine åbninger.

Støt Dansk Skoleskaks arbejde med at spille hjernen stærk hos børn og unge.

Caroline Fredensborg
caroline@skoleskak.dk


Live Chat