Skolernes Skakdag

7. februar 2020

SKOLEN FÅR

  • Diplomer og særlige Politiken-skoleskakaviser til eleverne
  • Aktivitetslederkursus for lærere og pædagoger
  • PLAYMASTER-kurser for elever
  • Skolernes Skakdag-konceptet
  • Adgang til Landsfinalen
  • Hjælp til at forankre skoleskak på skolen

SKAL I VÆRE MED?

Skolernes Skakdag er hjernens årlige motionsdag. Elever mødes på tværs af klassetrin, køn og kultur, og alle kan være med. Din skole skal være medlem af Dansk Skoleskak for at deltage i Skolernes Skakdag.

AKTIVITETSLEDERKURSUS
Op til Skolernes Skakdag afholder vi aktivitetslederkurser, hvor det er lærerne og pædagogernes tur til at komme på skolebænken. Til aktivitetslederkurserne får du blandt andet inspiration og idéer til, hvordan I kan arrangere en spændende Skolernes Skakdag på jeres skole.

Kurserne er både til jer, der afholder Skolernes Skakdag for første gang, men også jer, der søger inspiration og nye måder at afvikle dagen på. På kurserne få du konkrete værktøjer og inspiration til, hvordan I kan arrangere en succesfuld dag med sjove og lærerige aktiviteter for alle elever på skolen. Uanset klassetrin, køn, kultur og kendskab til skakspillet.

Kurserne er gratis for alle medlemsskolerne og afholdes flere steder i landet. Du kan holde dig opdateret i vores kalender og sikre dig en plads via Mit Skoleskak.

PLAYMASTERS
Du kan også sende dine store elever på kursus som forberedelse til Skolernes Skakdag. Fem elever fra skolens 5.-9. klasse kan deltage på et af de populære PLAYMASTER-kurser, hvor de lærer at lære fra sig. På endagskurset lærer eleverne, hvordan de kan assistere til Skolernes Skakdag, ligesom de lærer at arrangere aktiviteter som frikvartersskak for de yngre elever på skolen.

I 2018/19 har vi afholdt i alt 13 PLAYMASTER-kurser, blandt andet i København, Skærbæk, Aalborg og Randers. Kurserne er gratis for medlemsskolerne, og du kan læse mere om dem her.

Næste skoleårs PLAYMASTER-kurser offentliggøres i løbet af foråret på skoleskak.dk og på Facebook.

LANDSFINALEN
Landsfinalen er den festlige afslutning på Skolernes Skakdag. Dagen er et bredde-arrangement, hvor det sociale er i centrum, og alle kan være med. Landsfinalen afholdes torsdag d. 19. marts 2020 i Sydbank Arena i Kolding.

I år deltog hele 1.401 elever i festlighederne, og dermed er Landsfinalen 2019 det hidtil største skoleskakstævne nogensinde. Vi sætter alle sejl ind for at slå rekorden i 2020!

Der blev uddelt medaljer og diplomer til alle deltagere som tak for indsatsen, og derudover var der en masse flotte præmier på højkant. Dagens højdepunkt var, da den store vinderpokal skulle overrækkes til ‘Årets Skakskole’. Årets vinder blev Horsens Byskole, som også vandt den fornemme titel i 2017. Stort tillykke til alle!

For at deltage i næste års Landsfinale skal din skole have deltaget ved Skolernes Skakdag 2020. Hver skole kan stille med op til 4 hold a 8 elever, altså i alt 32 elever pr. skole, til Landsfinalen. Det er gratis at deltage, også for lærere og fans.

INSPIRATION
Skolernes Skakdag er for hele skolen, og alle elever kan være med. Især indskolings- og mellemtrinselever er vilde med dagen og kan på kort tid komme langt med de sort-hvide brikker.

SKOLESKAKSANGEN
Hvis I har lyst til at starte dagen med en lille sang, kan I synge den populære ‘skaksang’, som du kan finde her.

FORTKNIGHT-SKAK – ÅRETS SIGNATURAKTIVITET
Fortknight-skak kombinerer det kongelige brætspils bræt og brikker med elementer fra Fortnites digitale univers. Spillereglerne er ændret, og det gælder om at sikre sine brikker mod stormen, der kommer. Den, der, efter stormens rasen, har flest springere tilbage, vinder slaget. ‘Knight’ betyder ‘springer’ , deraf navnet.

Du kan finde en spilbeskrivelser her, og de omtalte hjørnemarkører, kan du finde her.

SKOLEPRESSE
Fortæl den gode historie om Skolernes Skakdag på jeres skole. Til forældre, elever, lærere og pædagoger – og til resten af lokalsamfundet.

I kan enten lade jer inspirere af de nedenstående skabeloner på pressemeddelelser eller bruge dem direkte.

SOCIALE MEDIER
Med Facebook, Instagram eller på skoleintra kan I sikre, at forældre, elever, lærere og pædagoger kan læse, se og høre om de mange sjove og lærerige aktiviteter, der finder sted på Skolernes Skakdag på jeres skole. Her kan I også følge med i, hvad andre skoler laver på dagen.

Tag meget gerne @DanskSkoleskak i jeres opslag – så sørger vi for at like og dele, og på den måde udbrede historierne om Skolernes Skakdag på jeres skole.

AVISER, RADIO OG TV
Skolernes Skakdag er desuden en god mulighed for at brande jeres skole i de lokale eller regionale medier. Det er vores erfaring, at de er interesserede i at dække, hvordan skoler træner koncentration og fordybelse på brættet.

BILLEDER FRA LANDSFINALEN 2019

Til fri afbenyttelse, med angivelse af Dansk Skoleskak/Andreas Bastiansen som kilde.

PARTNERE PÅ SKOLERNES SKAKDAG
Skolernes Skakdag arrangeres af de lokale skoler i samarbejde med Dansk Skoleskak og partnerne Spar Nord Fonden og Politiken.

SPONSORER PÅ SKOLERNES SKAKDAG
Sponsorer på Skolernes Skakdag, der gør det muligt for os at arbejde for et liv med leg, læring og udvikling for alle.