Sæt kryds i kalenderen fredag d. 7. februar til Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® 2025!
Du kan allerede nu tilmelde din skole til en festdag med skoleskak og sammenhold.
I behøver ikke have styr på antal tilmeldte og andre praktiske detaljer – bare sørg for at reservere datoen og melde jer til!
Tilmeld jer via Mit.skoleskak.dk
Hvis man er med til Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® for første gang, eller har brug for inspiration til aktiviteter, man kan lave på dagen, kan man som underviser deltage i et Aktivitetslederkursus.
På kurset får man tips og tricks til, hvordan skolen kan arrangere en fantastisk Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag®. Deltagerne bliver bl.a. introduceret for hold- og bevægelsesaktiviteter, alternative skakaktiviteter, forskellige måder at organisere dagen og lærer om underviserplatformen GAMBIT®.
Der bliver holdt aktivitetlederkursus:
8. januar i Rønne kl. 12-15
14. januar i Skanderborg kl. 12-15
16. januar i København kl. 12-15
17. januar i Aabenraa kl. 12-15
Det er også muligt at deltage et et webinar 15. januar kl. 15-15:45, hvor vi laver et sammendrag af kurset.
56.124 elever fra 336 skoler spillede hjernen stærk på Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag®, fredag den 9. februar 2024. Dermed blev der sat ny deltagerrekord med 9.000 flere elever end sidste år.
Rekorddeltagelsen lå også i forlængelse af en ny undersøgelse fra Dansk Skoleskak, hvor skoler med skoleskak oplever op til 30% færre konflikter, en 40% roligere skole og at 30% af eleverne får nye sociale bånd gennem spilbaseret læring med skoleskak på skoleskemaet. Se Skoleskak.dk/dokumentation.
Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® er en ”tænksom pendant” til den mere kendte Skolernes Motionsdag, hvor de unge kiggede op fra skærmen og mødtes til fællesskab og mental sundhed på hjernedagen.
Børne- & undervisningsminister Mattias Tesfaye synes godt om Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag®:
”Der opstår et fællesskab, når man mødes over brættet. Derfor glæder det mig, at flere og flere skoler tager skoleskak til sig. Det kan uden tvivl have en positiv betydning for elevernes trivsel og relation til hinanden. Og så er skoleskak ikke mindst et bevis på, at det ikke behøver at være kedeligt at lære nyt. Vi lærer ikke mere, fordi skolen er kedelig. Tværtimod er det tit, når det er sjovt, vi lærer allermest.”
Børne- & ungdomsborgmester i København, Jakob Næsager, åbnede Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® på Harrestrup Å Skolen – afd. Grøn, og overrakte pokalen til vinderne af skolens turnering:
”Jeg er glad for, at så mange københavnske skoler aktivt udnytter skoleskakkens muligheder. I arbejdet med at skabe inkluderende skolefællesskaber er det afgørende at imødekomme behovene hos alle elever – både dem, der søger ekstra faglige udfordringer, og dem, der har brug for ekstra støtte. Skoleskakkens alternative undervisningsform understøtter denne indsats og bidrager positivt til skolemiljøet på flere niveauer.”
Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® 2024 blev arrangeret af skoler landet over i samarbejde med Dansk Skoleskak, Spar Nord Fonden og en række lokale fonde.
På Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag var der en quiz i Hjerneforløbet, hvor man ved at svare på 3 spørgsmål kunne deltage i lodtræningen om at vinde et skakspil til klassen.
Løsningerne til quizzen er:
1. Mennesket har i gennemsnit 20 milliarder hjerneceller
2. Blåhvalen har den tungeste hjerne – op mod 7 kg.
3. Menneskets hjerne topper når den er midt i 30’erne
Den heldige vinder fra lodtrækningen er Auning Skole, hvor holdet U1 har vundet et super sejt skakspil til klassen – godt gået!
Hjerneforløbet tildeles alle skoler, der deltager i Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag®. Det er et gratis værktøj, hvor undervisere kan få hjælp til at arrangere Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag®.
Med Hjerneforløbet får man som underviser en komplet ramme for Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag®. Forløbet har en opstart, hvor dagens indhold bliver gennemgået, et bredt udvalg af aktiviteter og en fælles afrundning, hvor dagen bliver opsummeret. Det er lige meget om skolen afholder Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® i to timer eller en hel dag – Hjerneforløbet stiller aktiviteter til rådighed, så der altid er noget at lave.
Hvis man er med til Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® for første gang, eller har brug for inspiration til aktiviteter, man kan lave på dagen, kan man som underviser deltage i et Aktivitetslederkursus.
Årets kursus bød på inspiration til både indhold, organisering og kommunikation om dagen – bl.a. introduktion til brug af “Hjerneforløbet” i GAMBIT®, som alle deltagende skoler får adgang til.
Landsfinalen er den festlige afslutning på Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag®, hvor 1235 elever fra 68 skoler indtog MAGION i Grindsted for at dyste om, hvem der blev Årets Skakskole 2024.
Gennem 6 skarpe skakkampe skulle eleverne samle point til deres skole i dysten om titlen som Årets Skakskole samt medaljer og præmier for 50.000 kr.
I år fik Landsfinalen fint besøg, da Mette Frederiksen satte 6. runde i gang. I sin tale sagde hun, at det var fantastisk, at se så mange børn og unge spille skoleskak på en gang! På sit besøg fik hun også snakket med en masse elever fra Dansk Skoleskaks visionsskoler om deres erfaring med skoleskak.
Dagen blev rundet af med underholdning af Anders Wortmann og far, der med sin guitar lavede et show, der ramte alle aldre og introducerede en helt ny skoleskaksang!
Titlen som Årets Skakskole 2024 blev vundet af Giersings Realskole – stort tillykke!
Fang stemningen én gang til på Dansk Skoleskaks Facebookside med billeder og opdateringer.
Landsfinalen i Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® arrangeres i samarbejde med Spar Nord Fonden og Billund Kommune.
I alt deltog 47.515 elever fra 313 skoler på Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag®, og det er ny rekord. Skolerne fik adgang til et særligt materiale – Hjerneforløbet – som inspirerede til aktiviteter på dagen.
Der var fokus på fællesskab, mental sundhed og actionskak, da 47.515 elever lagde mobiler og bøger væk til fordel for skakbrætter- og brikker på Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag, til en dag med alternativ læring på 313 skoler landet over på tværs af alder, køn og klassetrin. Professor i psykologi, Svend Brinkmann, ønskede alle eleverne en god hjernemotionsdag:
Det glæder mig, at børn og unge over hele Danmark kigger op fra skærmen, ser hinanden i øjnene og mødes over skakbrættet på Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag®. Den form for samvær kan forhåbentlig være et modtræk til den stigende mistrivsel vi desværre oplever i disse år, så jeg glæder mig over, at rekordmange unge, undervisere og skoler motionerer hjernen i år med skoleskak.
Den nye undervisningsminister Mattias Tesfaye åbnede Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® på Frydenhøjskolen, Egevolden 106 i Hvidovre. Mads Jacobsen, generalsekretær, Dansk Skoleskak:
Jeg glæder mig over, at rekordmange er med på Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag®, og at ministeren åbner dagen og ser, hvordan spilbaseret læring kan skabe en mere spændende skoledag – også for de elever, der har godt af at gå i skole på nye og mere praktiske måder.
Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® 2023 blev arrangeret af skoler landet over i samarbejde med Dansk Skoleskak, Spar Nord Fonden, Det Obelske Familiefond og en række lokale fonde.
Se de skoler der deltager på Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag.
1325 elever fra 65 skoler mødtes 4. maj i DGI Huset Vejle for at udveksle gode håndtryk og spille hjernen stærk til Landsfinalen i Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® 2023.
Hele dagen blev der udvist fællesskab og sammenhold på tværs af skoler mens der blev dystet over brætterne i 7 runder. Den hede kamp blev afsluttet på festlig vis med freestyle rap og en gæsteoptræden fra skoleskakkens maskot Duffy.
Titlen Årets Skakskole 2023 gik til Giersings Realskole, stort tillykke.
Landsfinalen i Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® arrangeres af Vejle Kommune, Netcompany og Dansk Skoleskak, med opbakning fra Spar Nord Fonden, Det Obelske Familiefond og en række lokale fonde.
Årets festdag for skoleskak, Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag blev afviklet fredag d. 11. februar, hvor 31.095 elever fra 214 skoler spillede hjernen stærk samtidig.
Det var en fantastisk dag, hvor SF’s finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen holdt den officielle velkomsttale på Tinderhøj Skole i Rødovre.
Se de skoler, der deltog i Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag 2022 på denne liste.
Næsten 1000 børn og unge fra 45 forskellige skoler mødtes i Kolding for at spille hjernen stærk. Det blev en god dag med medaljer til alle og højt humør, der særligt eksploderede, da youtuberne Mika & Tobias leverede et fedt show, hvor de bl.a. spillede skoleskakhittet “Min Dronning”
Der blev flyttet 723.951 træk af elever fra hele landet i Dansk Skoleskaks online hjernedyst, og der var ligeledes stor interesse for vores livestream. Seerne af Dansk Skoleskaks livestream kunne opleve en veloplagt Sofie Østergaard, der i fællesskab med spændende gæster gjorde os alle klogere på hjernen og mental sundhed.
Tusind tak til alle der så, eller spillede med, og så krydser vi fingre for, at vi kan flytte mange flere fysiske skakbrikker til Skolernes Skakdag 2022.
Sofie Østergaard, kendt fra TV, var vært i studie 1, hvor hun fik besøg af spændende gæster og samtidig sørgede for, at dagen blev festlig for alle, der så med.
Ellen Fredericia Nilssen, Danmarks stærkeste kvindelige skakspiller, sad klar i studie 2, hvor hun holdt øje med onlineturneringen, som eleverne spillede. Ellen delte ud af sine bedste tips og tricks undervejs.
På Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag havde vi fokus på:
Koncentration og fokus med besøg af ‘huskekongen’, Mathias Obdrup.
Hjernestrategier og problemløsning med besøg af matematiklærer Peter Mogensen.
Venner og fællesskab med besøg af lærer Sandra Graabæk Thulstrup, der talte om relationer og skoleskak.
Den sunde hjerne med besøg af hjerneekspert, Jon Sigurd Wegener.
Inspiration med besøg af Dansk Skoleskaks generalsekretær, der har rejst i 54 lande med et skakspil under armen.
Normalt ville 1.200 elever rejse fra hele landet for at mødes og spille skoleskak til Den Store Hjernedyst. Det satte COVID-19 en stopper for, men eleverne skulle ikke snydes for at træne koncentration, tålmodighed og logisk tænkning.
Derfor gennemførtes Den Store Hjernedyst med spilaktiviteter for eleverne i deres klasseværelser, online-aktiviteter for hjemsendte elever, og et livestream så alle kunne se med. Og sidst men ikke mindst ventede den spændende afslutning i alle mod én.
Her kan du se forskellige TV-indslag og billeder fra tidligere år.
Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® arrangeres af de lokale skoler i samarbejde med Dansk Skoleskak og partnerne Spar Nord Fonden og lokale fonde.