Skolernes Skakdag

SKOLERNES SKAKDAG – HJERNENS MOTIONSDAG® 2024

Sæt kryds i kalenderen fredag d. 9. februar til Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® 2024!

 

Du kan allerede nu tilmelde din skole til en festdag med skoleskak og sammenhold.

 

I behøver ikke have styr på antal tilmeldte og andre praktiske detaljer – bare sørg for at reservere datoen og melde jer til!

 

Tilmeldingen via Mit.skoleskak.dk

AKTIVITETSLEDERKURSUS FOR UNDERVISERE

Hvis man er med til Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® for første gang, eller har brug for inspiration til aktiviteter, man kan lave på dagen, kan man som underviser deltage i et Aktivitetslederkursus.

 

Kurset byder på inspiration til både indhold, organisering og kommunikation om dagen – bl.a. introduceres til brug af “Hjerneforløbet” i GAMBIT®, som alle deltagende skoler får adgang til.

 

Der er mulighed for at deltage til følgende kurser:

 

Skanderborg – 16. januar fra 12.00-15.

 

København – 18. januar fra 12.00-15.

 

Der tilbydes desuden et hurtigt sammendrag som webinar den 17. januar fra 15.00-16.00.

 

Tilmeld dig på Mit.skoleskak.dk

LANDSFINALE I SKOLERNES SKAKDAG – HJERNENS MOTIONSDAG® 2023

1325 elever fra 65 skoler mødtes 4. maj i DGI Huset Vejle for at udveksle gode håndtryk og spille hjernen stærk til Landsfinalen i Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® 2023.

 

Hele dagen blev der udvist fællesskab og sammenhold på tværs af skoler mens der blev dystet over brætterne i 7 runder. Den hede kamp blev afsluttet på festlig vis med freestyle rap og en gæsteoptræden fra skoleskakkens maskot Duffy.

 

Titlen Årets Skakskole 2023 gik til Giersings Realskole, stort tillykke.

 

Se alle resultater her

Landsfinalen i Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® arrangeres af Vejle Kommune, Netcompany og Dansk Skoleskak, med opbakning fra Spar Nord Fonden, Det Obelske Familiefond og en række lokale fonde.

Skolernes Skakdag 2023

SKOLERNES SKAKDAG – HJERNENS MOTIONSDAG® 2023

I alt deltog 47.515 elever fra 313 skoler på Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag®, og det er ny rekord. Skolerne fik adgang til et særligt materiale – Hjerneforløbet – som inspirerede til aktiviteter på dagen.

Der var fokus på fællesskab, mental sundhed og actionskak, da  47.515 elever lagde mobiler og bøger væk til fordel for skakbrætter- og brikker på Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag, til en dag med alternativ læring på 313 skoler landet over på tværs af alder, køn og klassetrin. Professor i psykologi, Svend Brinkmann, ønskede alle eleverne en god hjernemotionsdag:

 

Det glæder mig, at børn og unge over hele Danmark kigger op fra skærmen, ser hinanden i øjnene og mødes over skakbrættet på Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag®. Den form for samvær kan forhåbentlig være et modtræk til den stigende mistrivsel vi desværre oplever i disse år, så jeg glæder mig over, at rekordmange unge, undervisere og skoler motionerer hjernen i år med skoleskak.

 

Den nye undervisningsminister Mattias Tesfaye åbnede Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® på Frydenhøjskolen, Egevolden 106 i Hvidovre. Mads Jacobsen, generalsekretær, Dansk Skoleskak:

 

Jeg glæder mig over, at rekordmange er med på Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag®, og at ministeren åbner dagen og ser, hvordan spilbaseret læring kan skabe en mere spændende skoledag – også for de elever, der har godt af at gå i skole på nye og mere praktiske måder. 

 

Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® 2023 blev arrangeret af skoler landet over i samarbejde med Dansk Skoleskak, Spar Nord Fonden, Det Obelske Familiefond og en række lokale fonde.

DELTAGENDE SKOLER

Se de skoler der deltager på Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag.

Skolernes Skakdag 2022

SKOLERNES SKAKDAG – HJERNENS MOTIONSDAG 2022

Årets festdag for skoleskak, Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag blev afviklet fredag d. 11. februar, hvor 31.095 elever fra 214 skoler spillede hjernen stærk samtidig.

 

Det var en fantastisk dag, hvor SF’s finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen holdt den officielle velkomsttale på Tinderhøj Skole i Rødovre.

DELTAGENDE SKOLER

Se de skoler, der deltog i Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag 2022 på denne liste.

Landsfinalen / Den Store Hjernedyst 2022

LANDSFINALEN I SKOLERNES SKAKDAG – HJERNENS MOTIONSDAG 2022

Næsten 1000 børn og unge fra 45 forskellige skoler mødtes i Kolding for at spille hjernen stærk. Det blev en god dag med medaljer til alle og højt humør, der særligt eksploderede, da youtuberne Mika & Tobias leverede et fedt show, hvor de bl.a. spillede skoleskakhittet “Min Dronning

 

Skolernes Skakdag 2021

SKOLERNES SKAKDAG – HJERNENS MOTIONSDAG 2021 GIK ONLINE

Der blev flyttet 723.951 træk af elever fra hele landet i Dansk Skoleskaks online hjernedyst, og der var ligeledes stor interesse for vores livestream. Seerne af Dansk Skoleskaks livestream kunne opleve en veloplagt Sofie Østergaard, der i fællesskab med spændende gæster gjorde os alle klogere på hjernen og mental sundhed.

 

Tusind tak til alle der så, eller spillede med, og så krydser vi fingre for, at vi kan flytte mange flere fysiske skakbrikker til Skolernes Skakdag 2022.

Dagens værter

Sofie Østergaard, kendt fra TV, var vært i studie 1, hvor hun fik besøg af spændende gæster og samtidig sørgede for, at dagen blev festlig for alle, der så med.

Ellen Fredericia Nilssen, Danmarks stærkeste kvindelige skakspiller, sad klar i studie 2, hvor hun holdt øje med onlineturneringen, som eleverne spillede. Ellen delte ud af sine bedste tips og tricks undervejs.

PROGRAM 2021

På Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag havde vi fokus på:

 

Koncentration og fokus med besøg af ‘huskekongen’, Mathias Obdrup.
Hjernestrategier og problemløsning med besøg af matematiklærer Peter Mogensen.
Venner og fællesskab med besøg af lærer Sandra Graabæk Thulstrup, der talte om relationer og skoleskak.
Den sunde hjerne med besøg af hjerneekspert, Jon Sigurd Wegener.
Inspiration med besøg af Dansk Skoleskaks generalsekretær, der har rejst i 54 lande med et skakspil under armen.

Landsfinalen / Den Store Hjernedyst 2021

LANDSFINALEN / DEN STORE HJERNEDYST 2021

Den 9. april blev det tid til Skolernes Skakdags finale – Den Store Hjernedyst.

Normalt ville 1.200 elever rejse fra hele landet for at mødes og spille skoleskak til Den Store Hjernedyst. Det satte COVID-19 en stopper for, men eleverne skulle ikke snydes for at træne koncentration, tålmodighed og logisk tænkning.

 

Derfor gennemførtes Den Store Hjernedyst med spilaktiviteter for eleverne i deres klasseværelser, online-aktiviteter for hjemsendte elever, og et livestream så alle kunne se med. Og sidst men ikke mindst ventede den spændende afslutning i alle mod én.

 

24 elever og Dansk Skoleskaks egen maskot Duffy spillede samtidig mod stormester, Jakob Vang Glud i alle mod én. Stormesteren vandt 23 ud af 25 kampe, men en elev fra Langhøjskolen fik en flot og fortjent uafgjort mod landsholdsspilleren, og Dansk Skoleskaks maskot Duffy fik endda en sejr.
Inden da spillede elever fra hele landet en online turnering, hvor der blev flyttet 64.037 træk, og der var fede skoleaktiviteter ude på skolerne.

Mediedækning af Skolernes Skakdag

Billeder af Landsfinalen 2019

BILLEDER FRA LANDSFINALEN 2019

Til fri afbenyttelse, med angivelse af Dansk Skoleskak som kilde.

PARTNERE PÅ SKOLERNES SKAKDAG

Skolernes Skakdag arrangeres af de lokale skoler i samarbejde med Dansk Skoleskak og partnerne Spar Nord Fonden og lokale fonde.

NATIONAL PARTNER
Live Chat