Skolernes Skakdag

Skolernes Skakdag er hjernens årlige motionsdag. Elever mødes på tværs af klassetrin, køn og kultur, og alle kan være med. Det er gratis at deltage, men skolen skal være medlem af Dansk Skoleskak for at deltage.

TILMELDING

Skolernes Skakdag foregår om fredagen i uge 6. I 2021 bliver det d. 12. februar, hvor tusindvis af elever motionerer hjernen. Tilmeld jer via nedenstående links:

 

DET FÅR I UD AF AT VÆRE MED

  • Skolernes Skakdag-konceptet
  • Hjælp til at forankre skoleskak på skolen
  • Diplomer og særlige Skolernes Skakdag-aviser
  • Aktivitetslederkursus for lærere og pædagoger
  • Adgang til Landsfinalen
  • PLAYMASTER-kurser for elever

AKTIVITETSLEDERKURSUS

Op til Skolernes Skakdag har vi afholdt forberedende aktivitetslederkurser rundt om i hele landet, hvor deltagerne har fået inspiration og idéer til, hvordan man kan arrangere en spændende og sjov Skolernes Skakdag.

Vi holder løbende uddannelsesdage – se hvornår i vores kalender. Du kan læse mere om vores uddannelser her.

LANDSFINALEN

Landsfinalen er den festlige afslutning på Skolernes Skakdag. Dagen er et bredde-arrangement, hvor det sociale er i centrum, og alle kan være med. Landsfinalen afholdes fredag d. 9. april 2021 i Sydbank Arena i Kolding.

 

OBS: Landsfinalen 2020 er desværre aflyst grundet COVID-19.

For at deltage i Landsfinalen 2021 skal din skole have deltaget ved Skolernes Skakdag 2020 eller 2021. Hver skole kan stille med op til 4 hold a 8 elever, altså i alt 32 elever pr. skole, til Landsfinalen. Det er gratis at deltage, også for lærere og fans.

PLAYMASTERS

Du kan sende op til fem af dine store elever på endagskursus, hvor de lærer at lære fra sig. De bliver oplært i, hvordan de kan assistere til Skolernes Skakdag og arrangere frikvartersskak for de yngre elever på skolen.

Læs mere om kurserne her, og book jeres pladser under “Min Profil” på Mit Skoleskak.

Kurserne arrangeres i samarbejde med Spar Nord Fonden, og der vil være en egenbetaling for hver elev.

SKOLERNES SKAKDAG 2020

51.855 elever og 302 skoler deltog i Skolernes Skakdag 2020 d. 7. februar. Det betød, at rekordmange elever ønskede hinanden ‘god kamp’, da de mødtes over skakbrætter over hele landet.

 

Finansminister, Nicolai Wammen, der tidligere har spillet skoleskak, holdt den officielle tale på Blågård Skole, København. Her sagde han bl.a., at man som skoleskakspiller var med i en særlig klub. En klub hvor man kunne spille med og mod folk fra hele verden.

 

Skolernes Skakdag 2020 var en fremragende dag med ansigter i dyb koncentration og store smil. Stort tak til vores partnere Spar Nord Fonden og Børneavisen, og vores sponsorer Lasertryk.dk og Parcel Feeder, for at gøre dagen mulig.

SKOLESKAKSANGE

For at komme i den helt rette skoleskak-stemning er der to sange, vi anbefaler:

 

Den første er skoleskak-hittet ‘Min Dronning’, lavet af Mika & Tobias, som du kan høre her.

Den anden er en klassisk fællessang skrevet på en melodi, som alle kender. Den populære ‘skaksang’, kan du finde her.

INSPIRATION

Du kan få masser af inspiration på aktivitetslederkurset (se ovenfor), men du kan også orientere dig i vores samlede guide med inspiration og idéer. Og ellers anbefaler vi aktiviteten FORTKNIGHT-SKAK.

FORTKNIGHT-SKAK – SIGNATURAKTIVITETEN I 2019

I kan fx spille Fortknight-skak, som kombinerer det kongelige spils bræt og brikker med elementer fra Fortnites digitale univers. Ganske som i landeplagen Fortnite kommer der en frygtelig storm og udraderer store dele af landskabet/spillepladen, og i Fortknight-skak gælder det om at sikre sine brikker mod stormen. Den, der, efter stormens rasen, har flest springere tilbage, vinder slaget. ‘Knight’ betyder ‘springer’ , derfor spiller springerne en særlig rolle, og derfor hedder spillet Fortknight-skak.

Du kan finde en spilbeskrivelser her og de omtalte hjørnemarkører her.

SKOLEPRESSE

Fortæl den gode historie om Skolernes Skakdag på jeres skole til forældre, elever, undervisere og resten af lokalsamfundet. Brug de færdige skabeloner nedenfor, det er lettest.

SOCIALE MEDIER

Med Facebook, Instagram eller på skoleintra kan I sikre, at forældre, elever, lærere og pædagoger kan læse, se og høre om de mange sjove og lærerige aktiviteter, der finder sted på Skolernes Skakdag på jeres skole. Her kan I også følge med i, hvad andre skoler laver på dagen.

Tag meget gerne @DanskSkoleskak i jeres opslag – så sørger vi for at like og dele, og på den måde udbrede historierne om Skolernes Skakdag på jeres skole.

BILLEDER FRA LANDSFINALEN 2019

Til fri afbenyttelse, med angivelse af Dansk Skoleskak/Andreas Bastiansen som kilde.

PARTNERE PÅ SKOLERNES SKAKDAG

Skolernes Skakdag arrangeres af de lokale skoler i samarbejde med Dansk Skoleskak og partnerne Spar Nord Fonden og Børneavisen.

NATIONAL PARTNER
MEDIEPARTNER

SPONSORER PÅ SKOLERNES SKAKDAG

Sponsorer på Skolernes Skakdag, der gør det muligt for os at arbejde for et liv med leg, læring og udvikling for alle.