Skolernes Skakdag

Skolernes Skakdag er hjernens årlige motionsdag. Elever mødes på tværs af klassetrin, køn og kultur, og alle kan være med. Det er gratis at deltage, men skolen skal være medlem af Dansk Skoleskak for at deltage.

51.855 elever og 302 skoler deltog i Skolernes Skakdag 2020 d. 7. februar. Det var rekordmange. Se de tilmeldte skoler til Skolernes Skakdag 2020 her.

DET FÅR I UD AF AT VÆRE MED

  • Skolernes Skakdag-konceptet
  • Hjælp til at forankre skoleskak på skolen
  • Diplomer og særlige Skolernes Skakdag-aviser til eleverne
  • Aktivitetslederkursus for lærere og pædagoger
  • PLAYMASTER-kurser for elever
  • Adgang til Landsfinalen

AKTIVITETSLEDERKURSUS
Op til Skolernes Skakdag har vi afholdt forberedende aktivitetslederkurser rundt om i hele landet, hvor deltagerne har fået inspiration og idéer til, hvordan man kan arrangere en spændende og sjov Skolernes Skakdag.

Vi holder løbende uddannelsesdage – se hvornår i vores kalender. Du kan læse mere om vores uddannelser her.

PLAYMASTERS
Du kan sende op til fem af dine store elever på endagskursus, hvor de lærer at lære fra sig. De bliver oplært i, hvordan de kan assistere til Skolernes Skakdag og arrangere frikvartersskak for de yngre elever på skolen.

PLAYMASTER-kurserne ligger i januar, og tilmeldingen er netop åbnet. Læs mere om kurserne her, og book jeres pladser under Min Profil på Mit Skoleskak.

Kurserne arrangeres i samarbejde med Spar Nord Fonden med en egenbetaling på 265 kr. pr. elev.

LANDSFINALEN

Landsfinalen er den festlige afslutning på Skolernes Skakdag. Dagen er et bredde-arrangement, hvor det sociale er i centrum, og alle kan være med. Landsfinalen afholdes fredag d. 4. september 2020 i Sydbank Arena i Kolding.

Sidste år deltog hele 1.401 elever i festlighederne, og dermed var Landsfinalen 2019 det hidtil største skoleskakstævne nogensinde. Vi sætter alle sejl ind for at slå rekorden i 2020!

Der blev uddelt medaljer og diplomer til alle deltagere som tak for indsatsen, og derudover var der en masse flotte præmier på højkant. Dagens højdepunkt var, da den store vinderpokal skulle overrækkes til ‘Årets Skakskole’. Årets vinder blev Horsens Byskole, som også vandt den fornemme titel i 2017. Stort tillykke til alle!

For at deltage i næste års Landsfinale skal din skole have deltaget ved Skolernes Skakdag 2020. Hver skole kan stille med op til 4 hold a 8 elever, altså i alt 32 elever pr. skole, til Landsfinalen. Det er gratis at deltage, også for lærere og fans.

 

INSPIRATION
Du kan få masser af inspiration på aktivitetslederkurset (se ovenfor), men du kan også orientere dig i vores samlede guide med inspiration og idéer.

SKOLESKAKSANGEN
Hvis I har lyst til at starte dagen med en lille sang, kan I synge den populære ‘skaksang’, som du kan finde her.

FORTKNIGHT-SKAK – SIGNATURAKTIVITETEN I 2019
I kan fx spille Fortknight-skak, som kombinerer det kongelige spils bræt og brikker med elementer fra Fortnites digitale univers. Ganske som i landeplagen Fortnite kommer der en frygtelig storm og udraderer store dele af landskabet/spillepladen, og i Fortknight-skak gælder det om at sikre sine brikker mod stormen. Den, der, efter stormens rasen, har flest springere tilbage, vinder slaget. ‘Knight’ betyder ‘springer’ , derfor spiller springerne en særlig rolle, og derfor hedder spillet Fortknight-skak.

Du kan finde en spilbeskrivelser her og de omtalte hjørnemarkører her.

SKOLEPRESSE
Fortæl den gode historie om Skolernes Skakdag på jeres skole til forældre, elever, undervisere og resten af lokalsamfundet. Brug de færdige skabeloner nedenfor, det er lettest.

SOCIALE MEDIER
Med Facebook, Instagram eller på skoleintra kan I sikre, at forældre, elever, lærere og pædagoger kan læse, se og høre om de mange sjove og lærerige aktiviteter, der finder sted på Skolernes Skakdag på jeres skole. Her kan I også følge med i, hvad andre skoler laver på dagen.

Tag meget gerne @DanskSkoleskak i jeres opslag – så sørger vi for at like og dele, og på den måde udbrede historierne om Skolernes Skakdag på jeres skole.

BILLEDER FRA LANDSFINALEN 2019

Til fri afbenyttelse, med angivelse af Dansk Skoleskak/Andreas Bastiansen som kilde.

PARTNERE PÅ SKOLERNES SKAKDAG
Skolernes Skakdag arrangeres af de lokale skoler i samarbejde med Dansk Skoleskak og partnerne Spar Nord Fonden og Børneavisen.

NATIONAL PARTNER
MEDIEPARTNER

SPONSORER PÅ SKOLERNES SKAKDAG
Sponsorer på Skolernes Skakdag, der gør det muligt for os at arbejde for et liv med leg, læring og udvikling for alle.