Skakspillets spændende historie

Skakspillets spændende historie

historienomskakspillet_ssd_162

Skakspillet blev opfundet i Indien og kostede den indiske konge mange riskorn.

Myten fortæller, at det var en indisk vismand, der opfandt skakspillet i år 600 for at hjælpe sin konge. Kongen var nemlig ikke særlig god, og ingen kunne rigtig lide ham. Men som i skakspillet lærte kongen, hvordan en god konge må samarbejde med bønder og officerer for at få succes.

Mange riskorn
Kongen blev så taknemmelig over at have lært at være en bedre konge, at han lovede at opfylde et af vismandens ønsker. Vismanden bad ydmygt om et enkelt riskorn for det første felt på skakbrættet, to riskorn for det næste felt, fire for det tredje felt osv. Det synes kongen var meget beskedent og gik straks med på vismandens ønske. Der gik ikke længe, før kongen opdagede, at det blev til hele 18.446.744.073.709.551.615 riskorn – flere end der var i hele Indien.

Knud den Store
Hvilken belønning vismanden fik, er der ingen, der ved, men hele verden lærte heldigvis skakspillet at kende. I starten blev det mest spillet af konger, der brugte rigtige heste og elefanter som brikker. Det var Knud den Store (konge 1018-35), der lærte skakspillet at kende på en rejse til Italien og tog det med til Danmark for snart 1.000 år siden.

Historien om skakspillet er her fortalt i forbindelse med Skolernes Skakdag. Historien er udgivet i den særlige Politiken-avis.

Spørgsmål? Kontakt skakdag@skoleskak.dk / 3049 0580.

Dansk Skoleskak
info@skoleskak.dk


Live Chat