Glædelig Jul og Godt Nytår

Glædelig Jul og Godt Nytår

I 2023 fortsatte skoleskaktoget i høj fart med både kendte arrangementer og nye tiltag, vi glæder os til at videreudvikle i 2024.

Traditionen tro var der fest og farver fredag i uge 6 til Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag®, hvor 47.515 elever fra 313 skoler spillede hjernen stærk. Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye åbnede dagen på Frydehøjskolen i Hvidovre iført skaksokker og ønskede alle en god hjernernes motionsdag, inden de mange deltager spillede løs på skoler landet over. Vi håber at se mange af jer igen fredag den 9. februar 2024.

Landsfinalen i Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® var en kæmpe fest i Vejle, da 1.325 unge fra 65 skoler dyrkede fællesskabet og spillede hjernen stærk. Rød løber, guldregn og freestyle-rap lagde rammen for intense hjernedyster, inden dagen blev afsluttet med medaljer til alle. Vi håber at se mange af jer, når Landsfinalen afholdes 25. april 2024.

2023 blev året, hvor en ny pris så dagens lys, nemlig prisen som Årets Skoleskakleder, der hylder alle de lærere og pædagoger, som skaber nye veje til læring gennem skoleskak. Tak til de mange indstillinger og stort tillykke til Anne Mette Bruntse fra Verninge Skole, der fik blomster, kram og et rejsegavekort på 5.000 kr. Se mere om årets pris.

I efteråret blev en meget stor skoleskaknyhed breaket: Skakkens Hus – hjernens motionscenter® – et nyt mødested for mental udvikling og fællesskab på tværs af generationer. Visionen er, at Skakkens Hus – hjernens motionscenter® bliver et attraktivt mødested for børn, unge, voksne og ældre – også de lidt mere tænksomme typer, der ikke er kendt for at råbe højest. I september åbnede en testzone på 150 m2, som fortsætter et stykke ind i 2024, inden der venter en større ombygning. Se mere på Skakkenshus.dk.

Selvom skoleskak hovedsageligt handler om at spille hjernen stærk, er det også sjovt at finde Danmarks skarpeste hoveder. I 2023 fandt vi dem ved Pige-DM i Fredericia, Hold-DM i Nyborg og enhver skoleskakspillers yndlingsweekend – DM & Læringsfestival i Skoleskak i Ollerup på Fyn. I år havde DM & Læringsfestival 50 års jubilæum, og det blev fejret med 10 m lang kagemand. Læs mere om weekenden på Skoleskak.dk/dm2023.

I oktober blev det muligt også at spille skoleskak i efterårsferien. I samarbejde med DinCamp lancerede vi en SkakCamp på BGI Akademiet mellem Horsens og Vejle, hvor børn og unge mellem 10-15 år kunne dykke ned i skakmat, taktikker og tænksomme fællesskaber samt slå sig løs i de meget flotte idrætsfaciliteter hos BGI. Se Skoleskak.dk/skakcamp.

Her til slut på året har vi fået nye tal ind, der understreger det kloge i, at unge spiller hjernen stærk. I en kvantitativ undersøgelse fik vi sat tal på effekten af skoleskak, hvor skolerne melder om mere ro, færre konflikter og flere venskaber på tværs, når man arbejder med skoleskak. Epinion, der bl.a. også laver meningsmålinger for DR, har i 3 år fuldt indsatsen HPS – Hjernen på Skemaet®, som er gennemført i samarbejde med Dansk Skoleskak, skoler i hele landet og Det Obelske Familiefond. Evalueringsrapporten er netop udgivet og viser, at HPS – Hjernen på Skemaet® er et effektivt redskab og flytter elevernes opfattelse af, hvad de kan og har især skabt et større fokus på elevernes mentale sundhed. Se Skoleskak.dk/forskning for at læse alle resultaterne.

Til slut en stor tak og hilsen til alle skoleskakspillere, undervisere, frivillige, ansatte, udvalg, bestyrelse, politikere, fonde, virksomheder og private, der på hver deres måde har bidraget til, at flere unge kigger op fra skærmen, får lyst til matematik og spiller hjernen stærk med skoleskak. Det er der brug for mere end nogensinde før.

God jul og godt nytår til alle!

Med venlig hilsen

Mads Jacobsen

Generalsekretær, Dansk Skoleskak

Støt Dansk Skoleskaks arbejde med at spille hjernen stærk hos børn og unge.

Caroline Fredensborg
caroline@skoleskak.dk


Live Chat