
12 feb 2025 Styrker mundtlighed og fagforståelse
Emil Bernburg underviser i matematik på Lumby Skole i Odense, og arbejder med elever med autisme og Aspergers syndrom. Gennem SKAK+MAT® styrker han både elevernes matematikforståelse og deres sociale kompetencer.
Ifølge Emil kan skoleskak gøre læring både mere håndgribeligt og motiverende, og de elever, der kæmper med matematik, får en ny, legende tilgang til faget.
HVORDAN BRUGER I SKOLESKAK PÅ LUMBY SKOLE?
Vi bruger skoleskak til fordybelsesdage hver onsdag, hvor eleverne arbejder med forskellige temaer. På centerafdelingen, hvor jeg underviser, er skoleskak særligt værdifuldt, da det styrker sociale interaktioner og lærer eleverne at være gode klassekammerater. Skoleskak giver en styret ramme for at øve sig i god opførsel og manerer.
Derudover træner skoleskak både logisk tænkning, overblik og evnen til at forklare sine tanker. Jeg har brugt det i matematikundervisningen, hvor det fungerer rigtig godt, da det er noget fysisk og noget konkret, man kan bruge til at undersøge det matematiske. For nogle elever bliver matematik langt mere forståeligt, når de kan bruge skakbrikker til at visualisere problemstillinger. Især elever, der normalt har svært ved matematik, oplever større forståelse og motivation med SKAK+MAT®. De, der allerede er stærke i matematik, ser det som en sjov ekstra udfordring.
HVAD SYNES DU SKOLESKAK KAN?
Skoleskak gør matematik mere håndgribeligt og skaber gode rammer for socialt samspil. Det kræver, at eleverne går ind i det med den rette indstilling, men når de gør det, øver de sig i at koncentrere sig, samarbejde og tænke logisk. At kombinere noget fysisk med matematik styrker forståelsen markant, og det fungerer rigtig godt i praksis.
HVORDAN HOLDER SKOLESKAK ELEVERNE MOTIVEREDE?
Det sker især gennem samarbejdet mellem eleverne. Jeg har erfaret, at hvis de arbejder alene med skakbrættet, kan nogle miste interessen, mens andre synes, det er spændende. Men når de sidder to og to, holder de hinanden til ilden. Hvis den ene går i stå, kan den anden komme med input, så de sammen finder løsninger og kommer videre.
En stor fordel ved skoleskak er, at det er et spil – man er afhængig af en makker. I modsætning til almindelige matematikopgaver, hvor man kan gå kold alene, skaber spillet en naturlig dynamik, der fastholder elevernes engagement.
HVAD KAN SKOLESKAK GIVE DE FAGLIGT STÆRKE ELEVER?
Skoleskak udfordrer de dygtige elever ved at styrke deres evne til at forklare matematik. Når de arbejder sammen med elever, der har sværere ved faget, fungerer de som sparringspartnere og styrer skakbrættet, mens de sætter ord på deres tanker.
Mundtlig matematik kan være en udfordring for de elever, jeg underviser, men gennem skoleskak opstår den naturligt. Først taler eleverne om skaktræk, som de allerede forstår, og derefter kobler de matematiske begreber på. Det gør det lettere at argumentere for deres tankegang, fordi de har noget konkret at forholde sig til, frem for kun abstrakt teori.
HVORDAN INDDRAGER DU ELEVERNE I DIN UNDERVISNING?
Jeg har nogle PLAYMASTERS® i klassen, som hjælper med at instruere. Jeg gennemgår øvelser på tavlen, og herefter arbejder eleverne i grupper, hvor PLAYMASTERS® guider dem, der ikke har spillet så meget. Det skaber et læringsmiljø, hvor eleverne selv forklarer og diskuterer matematik, uden at jeg styrer det hele. På den måde bliver de bedre til at tale matematik og samarbejde, samtidig med at de lærer skoleskak. Det fungerer rigtig godt.
Det har virkelig overrasket mig, hvor meget skoleskak styrker den mundtlige del af matematikken. Elever, der normalt finder matematik frustrerende, oplever pludselig glæde ved faget, fordi de ikke altid opdager, at de faktisk arbejder med matematik. Det har vist sig at være en stor fordel, især for dem, der ellers har svært ved at engagere sig i undervisningen.
SKAL DU HAVE SKOLESKAK I DINE TIMER?
Få mere viden om, hvordan I kommer i gang med at spille hjernen stærk på din skole.