
03 mar 2025 Skoleskak i rivende udvikling
Toke Juhl underviser på Kirkebjerg Skole i Vanløse og har været en stor drivkraft i at udbrede skoleskak på skolen. Det, der startede som et lille initiativ, er langsomt ved at blive en større del af skolens hverdag, hvor både almen- og specialklasser deltager. Toke arbejder hver dag på at styrke og videreudvikle skoleskakken, så flere kollegaer kommer med på rejsen, og endnu flere elever får glæde af spillet.
Skoleskak skaber ikke kun fordybelse og struktur, men også fællesskab og trivsel for eleverne. Læs om Toke, der fortæller om rejsen, udfordringerne og de mange gevinster ved at bringe skoleskak ind på Kirkebjerg Skole.
HVORDAN STARTEDE DU MED AT SPILLE SKOLESKAK?
Jeg har undervist i skoleskak i cirka 2,5 år på Kirkebjerg Skole og arbejder i specialafdelingen på skolen, hvilket har formet måden, vi har implementeret skoleskak på. Det startede ved at vores daværende mellemleder slog et opslag op og søgte interesserede undervisere til at være en del af indsatsen HPS – Hjernen På Skemaet®. Jeg var næsten lige startet på skolen, og da jeg selv havde spillet skak som 10-årig og været medlem af en klub, syntes jeg, det kunne være sjovt at genoptage det. Så søgte jeg stillingen og kom derefter på kursus.
HVORDAN HAR SKOLESKAK UDVIKLET SIG PÅ KIRKEBJERG SKOLE?
Tidligere havde vi en fast skakdag om mandagen, hvor jeg underviste specialklasser i en halv time. Senere er det blevet mere ad hoc, hvor undervisere har meldt deres klasser til. I år har jeg desuden startet skoleskak op i almenafdelingen, og to undervisere skal på kursus, så de kan undervise deres 0. klasser. Der er også blevet afholdt tematiske skoloskakaktiviteter, fx Fastelavnsskak og Halloweenskak, som gør det sjovt og tilgængeligt for eleverne.
Første gang jeg afholdt Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag®, deltog 20 elever. Sidste år var tallet 120, og i år deltog 600 elever. Der er kommet langt mere kendskab til skoleskak, og ledelsen og jeg arbejder på at strukturere det yderligere, så det ikke afhænger af en enkelt person, men bliver en fast del af skolen. Vi skal snart være vært til Københavnsmesterskabet for skoleskakhold, og det er rart med opbakning fra skolen, når vi skal være værter, og når vi skal afsted til andre arrangementer i landet.
Jeg vil gerne udbrede skoleskak endnu mere, for det har primært været mig, der har stået for undervisningen i klasserne. I år har vi dog fået indført frikvartersskak en gang om ugen, og vi har netop uddannet en gruppe PLAYMASTERS®, som vi arbejder på at integrere. Derudover har vi startet et forløb for 0. klasserne i almenafdelingen.
HVILKEN FORSKEL HAR DET AT HAVE PLAYMASTERS® PÅ SKOLEN?
Vi har uddannet 21 PLAYMASTERS®, og selvom vi stadig er i gang med at finde deres rolle, har de allerede vist stort engagement. De stod for at aktivere hele indskolingen til Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® og modtog masser af ros. Mit håb er at etablere en skoleskakpatrulje, hvor undervisere kan trække på PLAYMASTERS® til at hjælpe med undervisningen. Det vil også styrke samarbejdet på tværs af almen- og specialafdelingen.
HVILKEN FORSKEL GØR DET AT FÅ FLERE KOLLEGER PÅ SKOLESKAKLÆRER-UDDANNELSEN®?
Når flere undervisere tager Skoleskaklærer-uddannelsen®, betyder det, at vi kan lave en mere struktureret plan for skoleskak på skolen. Målet er at få flere undervisere uddannet, så vi kan sprede undervisningen ud over flere klasser, både i almen- og specialafdelingerne. Vi håber, at det på sigt vil gøre skoleskak til en naturlig del af hele skolens kultur, så alle interesserede klasser får mulighed for at deltage. Det er især godt, at vi har fået to 0. klasses undervisere på kursus, så børnene tidligt får kendskab til skoleskak. På Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® var det tydeligt, at nogle ældre elever ikke kendte spillet, og det er ærgerligt at de ikke har haft muligheden tidligere. Det kunne være fedt, hvis vi kan starte nedefra, så børnene lærer skoleskak fra 0. klasse og kan bygge videre på det, når de bliver ældre.
Jeg synes, skoleskak er et virkelig fedt og let redskab at arbejde med. Mange undervisere siger, at de ikke kan finde ud af skakspillet, men det behøver de heller ikke – skoleskak er noget helt andet. Det kan tilpasses på mange måder, og her er GAMBIT® et utroligt brugervenligt værktøj.
HVAD SYNES DU, SKOLESKAK KAN?
Skoleskak kan rigtig, rigtig meget. Det, der fascinerer mig mest, er, hvordan man kan trække hverdagen ind i spillet. Det er utroligt inspirerende, hvordan skoleskak kan blive en del af almindelige samtaler og åbne op for tanker, som børnene ellers ikke ville sætte ord på.
Der er selvfølgelig også de klassiske fordele – fordybelsen, strukturen og roen. Skoleskak giver børn en genkendelig ramme, som hjælper dem med at finde indre ro. Især for de udfordrede børn kan det være en stor støtte, at skoleskak har en kultur, hvor stilhed og koncentration er i fokus. De ved, at når de sætter sig ved et skakbræt, er der en vis ro, som gør det nemmere at være til stede.
Selvfølgelig findes der også mere livlige skoleskakaktiviteter, men fordi spillets grundstruktur altid er den samme, skaber det en tryghed, som gør, at børnene kan være i det. Skakbrættet skelner ikke mellem, hvem du er, eller hvor du kommer fra. Alle starter fra samme sted, og det giver en følelse af lighed.
Jeg har ofte oplevet, især i ACTION-skak, at elever, der var vrede på hinanden, alligevel ender med at give hånd, hygge sig og glemme deres konflikter. Elever fra specialklasser opdager, at de slet ikke er så forskellige fra deres jævnaldrende i almenklasserne. I sidste ende er vi alle bare mennesker.
SKAL DU HAVE SKOLESKAK I DINE TIMER?
Få mere viden om, hvordan I kommer i gang med at spille hjernen stærk på din skole.