SÅDAN HOLDER DU HJERNEN SKARP I DIN FERIE

SÅDAN HOLDER DU HJERNEN SKARP I DIN FERIE

Sommerferien er snart over os. Isvafler, badestrande og familietid venter i horisonten. Det kan være svært at lægge arbejdet helt på hylden mens vi holder fri, men ferie er vigtigt for at få tid til at lade op og få mentalt overskud, så vi kan trives i hjemmet og på vores arbejdsplads.

Psykolog Irene Schmelling er Cand.psych.aut. og ekspert i arbejds- og organisationspsykologi. Hun giver dig 3 tips til hvordan du kan koble fra og stresse af i din sommerferie, så du er udhvilet og veloplagt når klokken ringer ind i august.

IRENES 3 TIPS TIL AT KOBLE AF:

1. Tag ud i naturen

Det har en beroligende effekt at være ét med naturen. Det kan være at gå en tur i skoven, tage på kanotur eller at lave havearbejde. Fysisk aktivitet i den friske luft hjælper dig med at skabe et frirum, hvor du er optaget af en specifik aktivitet og alt andet omkring dig bliver sat på pause.

2. Engagér dig i et fællesskab

En god måde at glemme hverdagens trummerum er ved at være sammen med andre om en aktivitet. Det kan fx være et spil eller fælles projekt, fordi du får mulighed for at give slip på tankerne og blive opslugt, nyde fællesskabet og leve i nuet.

Skakspillet er et spil der inviterer til fordybelse med venner. I kan spille et klassisk spil med to personer eller I kan spille minigames som babyskak og Arm & Hjerne-skak, hvor I kan være fire om et spil.

3. Slap af

For at kroppen kan koble af, skal den have hvile. Det kan være yoga eller en power nap der får nervesystemet til at slappe af. Guidet meditation kan hjælpe dig med afspænding af kroppen og er en god mulighed for at mærke kroppens behov mens du fokuserer på dit åndedræt.

Efter en sommerferie med afslapning kan det være hårdt at møde tilbage på arbejde og få hovedet i omdrejninger. Det er derfor en god idé at holde hjernen stimuleret i løbet af sommerferien, så du er klar i hovedet allerede første arbejdsdag.

IRENES 3 TIPS TIL AT HOLDE HJERNEN I GANG:

1. Lav hjernegymnastik

Din hjerne bliver holdt i gang ved at løse simple opgaver som sudoku eller kryds og tværs. Skakspillet er også en god måde at træne hjernen på mens man har det sjovt. Det træner både strategi og øver hjernen i at tænke fremad – det gælder både bondeskak og spil med alle brikker.

2. Træn din opmærksomhed gennem sanserne

Når du er optaget af tanker om for- og fremtiden kan du ikke slappe af. Meditation er en god måde at træne din opmærksomhed på, fordi du generelt har fokus på din egen krop, som regel åndedrættet. Når du under øvelserne begynder at tænke på noget andet skal du anerkende den flyvende tanke og vende tilbage til åndedrættet.

I stedet for at meditere kan du lægge dig ud i haven, lukke øjnene og fokusere på lydene omkring dig. Når du oplever dine tanker vandre, vender du tilbage til lydende i haven.
Falck Healthcare laver videoer på deres YouTubekanal om mindfullness, der er nemme at følge, fx Pusterummet.

3. Prøv noget nyt

Det stimulerer hjernen at opleve noget nyt og bearbejde nye indtryk. Du kan cykle en ny rute eller tage på museum. Hjernen er aktiv når du planlægger hvad der skal ske på et nyt eventyr, og den bliver stimuleret når du undersøger et nyt emne og bearbejder ny information.

Vi slapper alle af på forskellige måder, så det er muligt at det ikke er alle Irenes tips der virker lige godt. Det handler om at vælge de aktiviteter, der tiltaler dig bedst og eventuelt tilpasse andre tips til din livsstil.

God sommerferie!

Vil du læse flere historier som denne? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få månedlig inspiration og opdateringer om skoleskak.

Støt Dansk Skoleskaks arbejde med at spille hjernen stærk hos børn og unge.

Caroline Fredensborg
caroline@skoleskak.dk


Live Chat