PÅ VEJ TIL DM I SKOLESKAK & LÆRINGSFESTIVAL

PÅ VEJ TIL DM I SKOLESKAK & LÆRINGSFESTIVAL

Bastian og Samuel har vundet Hvidovremesterskaberne i Skoleskak 2022 og skal til DM i Skoleskak & Læringsfestival 2022. De er begge skarpe skoleskakspillere og spiller i deres fritid. Vi mødte drengene ved skakbrættet til en snak om skoleskak, kommunemesterskabet og DM.

BASTIAN – KOMMUNEMESTER 4. ÅRGANG

Bastian er 10 år og går i 4. klasse på Langhøjskolen. Interessen for skakspillet startede for 4½ år siden. Først mente hans far, at de skulle starte med at spille dam, men heldigvis blev dambrikkerne hurtigt byttet ud med skakbrikker – og siden har Bastian været vild med skoleskak.

På Langhøjskolen har eleverne systematisk skoleskak på skemaet fra 0.-2. klasse med 1-2 obligatoriske timer hver uge og skoleskak i frikvartererne. Da Bastian allerede før han startede i skole vidste hvordan brikkerne flyttede, kedede han sig lidt, da hele klassen havde begynderundervisning. Men så snart klassekammeraterne lærte alle brikker, blev det sjovt og spændende at spille i timerne. Ofte startede Bastian uden sin dronning, så det blev en mere lige kamp for alle. Skoleskak har lært Bastian flere vigtige ting fx at tage sig tid til at tænke grundigt over næste træk og koncentrere sig. Det bruger han især i yndlingsfaget matematik.

Bastian øver sig hver dag og tager til turneringer i hele landet. Uanset om han vinder eller taber, husker Bastian at udvise fair play med håndtryk før og efter kampen – og husker også at rose modstanderen med ”Du spillede godt” – også selv om Bastian vinder de fleste kampe.

Bastian kom på en 2. plads til DM i Skoleskak & Læringsfestival 2021 og han glæder sig rigtig meget til næste gang, hvor der både er dygtige modspillerne og gensyn med venner fra andre skoler. Det passer ham også fint, at der er masser af tid til at løbe rundt og lege imellem pauserne, lige som svømmehallen om aftenen også er et hit.

Men inden DM i Skoleskak skal Bastian spille EM for skakungdom i Tyrkiet. Niveauet bliver tårnhøjt, men Bastian nyder at rejse og møde nye venner over skakbrættet, så han forventer at være i topform til DM.

SAMUEL – KOMMUNEMESTER 5. ÅRGANG

Samuel er 11 år og går i 5. klasse på Holmegårdsskolen. Samuel har spillet siden han som 5 årig lærte at flytte skakbrikkerne af sin far, der er en rutineret skakspiller.

Samuels yndlingsfag er idræt, fordi det er sjovt at bevæget sig, kaste, gribe og løbe hurtigt. Faktisk løb han 10 km til Skolernes Motionsdag, men når han sidder ved skakbrættet er han helt stille og fokuseret.

Samuel er den bedste til skoleskak i sin klasse, og hjælper tit sine venner med gode råd. På Samuels skole har de desværre ikke systematisk skoleskak på skemaet, selv om han rigtig gerne så det, så han lige som Bastian kunne spille med klassekammeraterne. Sidste år havde en af deres lærere samlet 30 børn fra 3.-5. klasse, som trænede i ugerne op til kommunemesterskabet, men det var der desværre ikke tid til i år.

Det var lidt svært at vinde kommunemesterskabet, for Samuel var oppe mod nogle gode modstandere. Samuel talte meget i pauserne med nogle af de mange skoleskakspillere, han tidligere har spillet mod, men også at få oplevelser sammen med de andre spillere fra Holmegårdskolen.

Modsat Bastian spiller Samuel ikke så mange turneringer, så han glæder sig ekstra meget til at deltage i DM i Skoleskak & Læringsfestival – sammen med nye og gamle venner.

Støt Dansk Skoleskaks arbejde med at spille hjernen stærk hos børn og unge.

Caroline Fredensborg
caroline@skoleskak.dk


Live Chat