“Jeg har lært at koncentrere mig”

“Jeg har lært at koncentrere mig”

Birgitte Brunsgaard Jacobsen er 20 år gammel og elsker maskiner. I slutningen af 2022 blev hun kåret som Danmarks Bedste Landbrugsmaskinmekaniker-lærling på landbrugsmessen Agromek. Til daglig er hun ved at uddanne sig til Landbrugsmekaniker, og selvom hun først er færdig til januar, har hun allerede været oppe til svendeprøve, som hun bestod til topkarakter. Birgitte elsker også skoleskak og har spillet meget gennem hele sin skoletid. Hun har både deltaget i DM og EM, og hun skulle også med til ungdoms VM i 2020, men det blev desværre aflyst pga. corona. Vi har talt med Birgitte om skoleskak, landbrugsmekanik, og hvordan der kan være en sammenhæng mellem de to.

HVORNÅR LÆRTE DU AT SPILLE SKOLESKAK?

Jeg blev introduceret til skoleskak da jeg gik i 2. klasse. Der var nogen der gik til fodbold, og så gik jeg til skoleskak. Det blev tilbudt som en aktivitet efter skole, og til at starte med gik jeg egentlig bare til det, fordi jeg havde en veninde, der spillede skoleskak. Og så syntes jeg, det var ret sjovt at gå til, og jeg kunne godt lide at lære noget mere og blive bedre.

HVOR TIT SPILLER DU SKOLESKAK?

Til at starte med spillede jeg en gang om ugen efter skoletid, men så begyndte vi også at tage til turneringer 1-2 gange om måneden. Efter lidt tid startede jeg i Skive Skakklub, hvor jeg også begyndte at deltage i voksenturneringer og spille flere gange om ugen. Udover det sad jeg også hjemme og spillede på telefonen, for der var desværre ikke andre i min familie, der spillede skoleskak. Efter jeg er gået ud af folkeskolen, er jeg fortsat i Skive Skakklub og spiller stadig med i turneringer derinde.

HVORDAN FANDT DU UD AF, AT DU SKULLE VÆRE MASKINMEKANIKER?

Jeg har altid haft interessen. Jeg kommer fra en gård, hvor vi har maskiner, og jeg har altid været glad for at komme med ud i marken og køre i dem. Jeg har kørt en masse havetraktortræk og er i de senere år begyndt at køre rigtig traktortræk. Da jeg var 6-7 år gammel var der en mand, der lånte min fars værksted til at bygge en traktortrækker. Jeg fik lov til at hjælpe ham med det, og det syntes jeg bare var mega fedt.

HVORDAN KOM DU I BETRAGTNING SOM DANMARKS BEDSTE LANDBRUGSMASKINMEKANIKER-LÆRLING?

Det var en af lærerne på skolen der spurgte, om det var noget jeg kunne være interesseret i at være med til. Derefter var der er en teoretisk prøve vi skulle igennem, og de fire bedste kom så igennem til selve konkurrencen. Og så vandt jeg titlen som Danmarks Bedste Lærling Landbrugsmaskinmekaniker 2022 på messen.

HVORDAN BLIVER MAN EN GOD MASKINMEKANIKER?

Man siger, at en mekaniker aldrig er bedre end værktøjet, haha. Du skal ikke være bange for at få skidt på fingrene og tage ved. Interessen for maskiner og lysten til at lære gør virkelig også meget. Det er også super vigtigt, at man har nogle gode mennesker omkring sig, der gerne vil hjælpe én med at lære noget. På min uddannelse er vi næsten halvdelen af tiden ude i lære et sted. Der kræver det også at man har nogle svende med sig, som gerne vil lære fra sig.

ER DER EN SAMMENHÆNG MED AT PILLE VED MEKANIK OG AT SPILLE SKOLESKAK?

Jeg har lært at tænke strategisk, og jeg har haft nemmere ved at forstå diagrammer og sådan noget, fordi jeg har brugt mit hoved på en anden måde end de fleste. Jeg var sådan en lille pige, der aldrig kunne sidde stille eller koncentrere mig om noget som helst. Så mine forældre troede aldrig, at skoleskak var noget, jeg ville gå til. Men skoleskakken har virkelig lært mig at fokusere og at koncentrere mig. Og det synes jeg er en rigtig god ting. Selvom man har gang i den, kan man godt lære at sidde stille og koncentrere sig om et brætspil.

HVAD HAR SKOLESKAK LÆRT DIG, SOM DU STADIG BRUGER I DAG?

Det har lært mig at koncentrere mig. Så har det også lært mig at være en god taber, en god vinder og at respektere mine modstandere.

Vi ønsker Birgitte tillykke med den flotte pris.

BESTIL GRATIS INFOMATERIALE

Vil du vide mere om, hvordan I kommer i gang med at spille hjernen stærk på din skole? Ca. 1/3 af landets skoler er allerede i gang med at skabe nye veje til læring for deres elever.

Bestil gratis infomateriale

Book en gratis rådgivningssamtale med en læringskonsulent

Støt Dansk Skoleskaks arbejde med at spille hjernen stærk hos børn og unge.

Caroline Fredensborg
caroline@skoleskak.dk


Live Chat