Skolernes Skakdag 2018

Skolernes Skakdag 2018

Endelig er det blevet tid til hjernens årlige motionsdag, hvor tusindvis af elever – under mottoet: “Det skal være sjovt at blive klogere!” – øver sig i at tænke sig om og vente på, at andre tænker sig om.

Her på siden kan du læse mere om dagen. Du kan også følge med på Facebook, Instagram, Twitter og Instagram, hvor du kan du se, høre og læse om, hvordan Skolernes Skakdag forløber på skoler fra hele landet, enten via Dansk Skoleskaks officielle Facebook-side eller ved at søge på #ssd18 og #skoleskak. Du kan også selv finde de gode historier om Skolernes Skakdag 2018 i de lokale, regionale og nationale medier og dele dem med os på de sociale medier.

Officiel åbning i Hvidovre

47.921 elever fra 284 skoler deltager i hjernens årlige motionsdag, der åbnes officielt på Præstemoseskolen i Hvidovre Kommune. Børne- og undervisningsordfører for Venstre, Anni Matthiesen har fået tildelt det ærefulde hverv at skyde årets udgave af Skolernes Skakdag i gang. Sammen med nuværende bestyrelsesmedlem i Dansk Skoleskak og tidligere undervisningsminister, Christine Antorini, borgmester i Hvidovre Kommune, Helle Adelborg samt 450 skoleskak-glade elever, åbner hun den store dag.

Det er ikke helt tilfældigt, at det er Anni Matthiesen, der åbner Skolernes Skakdag. Folketingspolitikeren fra Grindsted har nemlig kæmper hårdt for, at Dansk Skoleskak ikke længere skal balancere på kanten af skakmat, men nu er sikret midler på finansloven de næste fire år. Det er Venstre-ordføreren glad for og stolt af:

Skolernes Skakdag er en stor succes, og det glæder mig, at der igen i år sættes rekord. Skoleskak er med til at styrke børn og unges færdigheder i matematik. De lærer at tænke logisk og koncentrere sig, samtidig med de har det sjovt. Dermed er skoleskak med til at gøre skoledagen mere varieret og spændende. At det er lykkedes at sikre penge til Dansk Skoleskak i finansloven, er jeg glad for og stolt af.

Anni Matthiesen, børne- og undervisningsordfører, Venstre

Ældgammelt brætspil med rekordstor opbakning

I en tid hvor esport boomer vildt, og hvor it er blevet en integreret del af undervisningen på de fleste danske skoler, sætter rekordmange elever sig i dag til skakbrættet. De skal dyste mod hinanden med 100 procent analoge bræt og brikker.

Siden Skolernes Skakdag blev afholdt første gang, er deltagerantallet steget stødt. I 2011 deltog blot 1.365 elever fra 11 sønderjyske skoler. Da Skolernes Skakdag i 2014 blev landsdækkende deltog 194 skoler, og i år sættes der så endnu engang rekord, når hele 284 skoler og 47.921 elever har valgt at bruge, hvis ikke hele så en god del af skoledagen på de sort hvide felter.

Udviklingen i antallet af deltagere på Skolernes Skakdag har fulgt stigningen i antallet af medlemsskoler hos Dansk Skoleskak. Aldrig før har skoleskak været så populær en undervisningsmetode i de danske skoler. Lige over en tredjedel af alle folkeskoler tilbyder i dag skoleskak – flere steder som en obligatorisk del af skoleskemaet, og mange steder som en del af den understøttende undervisning.

Læs om skoleskak i understøttende undervisning

At tusindvis af elever fra hundredevis af skoler landet over vælger at anvende et ældgammelt brætspil i undervisningen, synes vi hos Dansk Skoleskak er interessant. Både fordi vi tror på, det gavner eleverne både fagligt og socialt, men også fordi vi lever i en tid, hvor smartphones og sociale medier konstant kæmper om børn og unges opmærksomhed. Og hvor Counter-Strike, World of Warcraft og FIFA af mange børn vælges som yndlings-fritidsaktivitet.

De digitale tilbud er blandt mange børn og unge mere populære end de analoge - både i og uden for klasseværelset. Og det gør det kun mere interessant, at så mange elever er glade for skoleskak. Flere og flere skoleledere, lærere, pædagoger og elever har fået øjnene op for, at skakspillet virkelig kan noget i undervisningen. Det ser man tydeligt på Skolernes Skakdag.

Mikkel Nørgaard, programleder for læring, Dansk Skoleskak

Fortæl den gode historie

Selvom de fleste følger samme koncept, er det meget forskelligt fra skole til skole, hvordan Skolernes Skakdag forløber. Nogle deler eleverne op i mindre grupper, andre samler alle i gymnastiksalen eller fællesrummet. Nogle tilbyder udelukkende begynderundervisning, andre bruger dagen til at afholde store skoleskak-turneringer og kårer skolens dygtigste skoleskakspiller. Kreativiteten er stor rundt omkring i landet. Hver af de 284 skoler, der i år deltager i Skolernes Skakdag, gør det på sin egen måde.

Det vil vi meget gerne høre, se og læse om! Fortæl den gode historie om, hvordan I holder Skolernes Skakdag 2018 på jeres skole – til forældre, elever, lærere og pædagoger, men også til resten af lokalsamfundet.

Via FacebookInstagram eller skoleintra kan I dele billeder, video og tekst af de mange sjove skoleskakaktiviteter, I har gang i på jeres skole. På Dansk Skoleskaks Facebook-side eller vha. #ssd18 og #skoleskak, kan I samtidig følge med i, hvordan andre skoler holder Skolernes Skakdag – og vise dem, hvad I laver.

Tag meget gerne Dansk Skoleskak (@skoleskak) i jeres opslag – så sørger vi for at like og dele det, og på den måde udbrede jeres gode historier om Skolernes Skakdag 2018 til så mange som muligt! Alternativt er I også meget velkommen til at sende billeder, videoer eller andet til ellermann@skoleskak.dk. Så sørger vi for at lægge det på de Facebook eller Instagram.

Skolernes Skakdag arrangeres af de lokale skoler i samarbejde med Dansk Skoleskak og partnerne:

Dansk Skoleskak
info@skoleskak.dk


Live Chat