God jul og godt nytår

God jul og godt nytår

DANSK SKOLESKAK ØNSKER ALLE GLÆDELIG JUL OG GODT NYTÅR

Et nyt år nærmer sig, og det er tid til et tilbageblik, men herfra skal der først og fremmest lyde en særlig tak til alle I, der på den ene eller anden måde, har bakket op om Dansk Skoleskak og gjort en forskel for børn og unge landet over i løbet af 2017.

Stadig flere engagerer sig i skoleskak, og der nu er over 600 steder med skoleskak i Danmark. Det betyder, at omkring 50.000 børn og unge har det sjovt, mens de bliver klogere med brætter og brikker, organiseret af 1.920 engagerede lærere og pædagoger. Hos Dansk Skoleskak oplever vi, at skoleskak flere og flere steder ikke kun eksisterer som et valgfrit tilbud, men som obligatoriske timer på skemaet.

På mange skoler arbejder man desuden på at udvikle organiseringen af skoleskak-aktiviteterne, så de, i stedet for at være ildsjælebaserede, forankres i undervisningsteams, med tre, fem eller helt op til 12 lærere og pædagoger pr. skole, hvoraf mange har været på uddannelse i skoleskak eller SKAK+MAT®-konceptet. Det giver en mere systematisk læringsindsats med skoleskak, hvilket sikrer bæredygtigheden og udfordrer en elementær svaghed ved mange skoleskakindsatser – personafhængigheden, der medfører, at mange læringsindsatser kun lever kortvarigt pga. manglende timer, ledelsesopbakning eller uddannelse. Eller alle tre ting på én gang.

Hos Dansk Skoleskak håber vi derfor, at endnu flere skoler og kommuner kommer med på ’skoleskakrejsen’ i 2018, som vi kalder udviklingen fra ildsjæl til undervisningsteam, frivilligt tilbud til obligatoriske timer og fra en god spilaktivitet til en systematisk læringsindsats.

ÅRSMØDE, STÆVNEUDVALG OG NY BESTYRELSE

2017 blev også året, hvor Dansk Skoleskak udviklede sig organisatorisk. Hver skole, der er medlem af Dansk Skoleskak, har nu en stemme på Årsmødet, som næste gang afholdes den 18. maj i Billund. Her fastlægges de overordnede, strategiske linjer for Dansk Skoleskak, og der er valg til den politiske del af organisationen. På Landsudvalgsmødet 2017 (som fremover hedder Årsmødet), blev det tidligere forretningsudvalg opdelt i en ny professionel bestyrelse og et stævneudvalg. I stævneudvalget sidder engagerede skoleskakledere med fokus på stævne- og turneringsaktiviteter, mens bestyrelsen fokuserer på strategi, økonomi og fundraising.

Bestyrelsesformand blev Morten Rud Pedersen, formand og CEO i Rud Pedersen Public Affairs Company, mens Jesper Zwisler, kommunaldirektør i Herlev, blev valgt som næstformand. Øvrige medlemmer af bestyrelsen er tidligere undervisningsminister, Christine Antorini, direktør i Tænketanken DEA, Stina Vrang Elias, udviklingsdirektør i Kommunernes Landsforening, Arne Eggert, koncerndirektør i Nykredit, Anders Jensen og områdechef i Danmarks Evalueringsinstitut, og tidligere formand i Dansk Skoleskak, Jakob Rathlev.

DANSK SKOLESKAK PÅ FINANSLOVEN

Som en af årets største og mest glædelige nyheder, er Dansk Skoleskak indskrevet i finansloven for 2018. Dansk Skoleskak har i flere år balanceret på kanten af skakmat, men med 2 mio. kr. årligt frem til 2021, er organisationen nu sikret økonomisk de næste fire år. Der skal lyde en særlig tak til Venstres børne- og undervisningsordfører, Anni Mathiessen, der i særlig grad har kæmpet for skoleskaksagen.

REKORDMANGE TIL SKOLERNES SKAKDAG OG LANDSFINALEN

Rekordmange skoler var med til Skolernes Skakdag 2017, og til Landsfinalen havde hele 1.208 elever fundet vej til Magion i Grindsted. Også en ny rekord. Mange af jer er tilmeldt Skolernes Skakdag 2018 den 9. februar og Landsfinalen, der afholdes den 16. marts 2018. Vi glæder os til endnu et brag af en skoleskakfest, og håber rekorderne fra 2017, allerede næste år står for fald.

Der er flere spændende ting i vente i 2018 – vi glæder os til at fortælle mere om det efter nytår.

En særlig tak skal der lyde til alle jer, der på skoler landet over bidrager til, at elever kan træne ro, koncentration og fordybelse med skoleskak. Også tak til jer, der i årets løb har deltaget i Skoleskaklærer-uddannelsen® og kompetenceudviklingsforløb landet over. Skoleskak handler om læring og uddannelse – for børn, unge og voksne.

Tak til alle for det gode arbejde – vi ses i det nye år. Glædelig jul og godt nytår!

Morten Rud Pedersen                                            Mads Jacobsen

Formand                                                                            Generalsekretær

Vil du at høre mere om, hvad Dansk Skoleskak kan tilbyde elever, lærer og pædagoger på din skole eller i din kommune?

Få inspiration til, hvordan I kan starte en systematisk læringsindsats med skoleskak.

Modtag en e-mail med gratis infomateriale ved at udfylde formularen her.

Dansk Skoleskak
info@skoleskak.dk


Live Chat