Dansk guld til NM i Skoleskak

Dansk guld til NM i Skoleskak

nm2016De Nordiske mesterskaber i skoleskak i Kosta, en lille by nær Växjö i Sverige belv afholdt fra torsdag den 18. til søndag den 21. februar.

Det var de bedste unge skakspillere fra Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island og Færøerne der dystede mod hinanden.

De blev indkvarteret på Kosta Hotel & Stugby og selve turneringen foregik på Kosta Boda Art Hotel, som i 2014 vandt “Design Hotel of the Year”.

Torsdag bød på velkomst og en god middag. Fredag, lørdag, søndag blev der spillet 2 runder hver dag efter det Schweiziske system.

Det var et vellykket mesterskab for de 10 danske deltagere, der havde kvalificeret sig.

A-gruppen
I gruppe A var der tæt løb om de sekundære placeringer, og det lykkedes Viktor Nielsen at sikre sig 3.-pladsen. Anden dansker i gruppen Rasmus Thøgersen kom på en 10.-plads.

B-gruppen
Jesper Thybo Søndergård vandt B-gruppen med 5,5 point, og kun et halvt point ned til nummer 2. Johan Hardlei kom på en flot 5.-plads.

C-gruppen
I C-gruppen placerede Nicolai Kistrup sig i toppen på en flot 2.-plads, mens Tiziano mødte hård modstand og måtte nøjes med en 11.-plads.

D-gruppen
I D-gruppen sikrede Jonas Bjerre sig 1.-pladsen og Filip Olsen Boe 2.-pladsen. De dominerede begge i de fleste af deres kampe, og sluttede med 5 point hver.

E-gruppen
Marius Sørensen og Casper Liu fik rigtig flotte placeringer i midten af gruppen, med en 5.-plads og en 8.-plads.

Det blev til 2 gruppesejre og de andre flotte danske resultater, var med til at sikre det samlede Nordiske Mesterskab til Danmark med 36 point. På 2.-pladsen kom Norge med 35,5 point.

Jakob Koba Risager fortæller: “Alt i alt har vi haft en rigtig god tur med en masse god skak og sammenhold. Jeg vil sige tak til alle der var med og tillykke til hele holdet for den gode indsats”.

Du kan læse om alle de danske partier her.

Dansk Skoleskak sendte desuden stormesteren Jakob Vang Glud med til Sverige. Dette for at give de danske spillere de bedste muligheder for at være godt forberedte til partierne.

Længere nede på siden kan du læse daglige opdateringer fra rejseleder Jakob Risager, men hvis det ikke er nok så har turneringen sin egen hjemmeside med information, nyheder og resultater: www.schack.se/category/skol-nm/.

De danske deltagere er kvalificeret via ’DM i Skoleskak og Læringsfestival 2015’. Rejseleder på turen er ’Ansvarlig for det nordiske samarbejde’ i Dansk Skoleskak, Jakob Risager, risager@skoleskak.dk.

Fredag IMG_20160219_182102

Efter en flot åbningsmiddag i går, torsdag, var den danske delegation klar til at begynde på turneringen. Det blev en blandet omgang, hvor der blev spillet en masse flot angrebsskak.

A-gruppen:
Rasmus skulle spille mod den topratede IM’er, og fik lavet en lille svækkelse som hans modstander desværre fik udnyttet. Viktors modstander havde fået lavet en god forberedelse, men i et meget spændende spil fik Viktor forsvaret sig godt og hevet et halvt point hjem.

B-gruppen:
Jesper fik spillet et solidt første spil, hvor han fik vekslet nogle små fordele til en gevinst, mens Johan fik spillet et godt angrebsparti, hvor modstanderen hurtigt blev kørt over.

C-gruppen:
De fik spillet nogle lange kampe i C-gruppen. Nicolai var i tidnød i lang tid i hans spil, men formåede at holde hovedet koldt og spille  rigtig flot skak, der resulterede i en gevinst. Tiziano spillede mod en, på papiret, stærkere modstander, men fik vundet et par bønder undervejs. Desværre fik modstanderen lukket hans konge af og det blev ”kun” til en remis.

D-gruppen:
I denne gruppe er vi favoritter til både at blive nummer et og to, og både Jonas og Filip spillede sig sikkert frem til gevinster.

E-gruppen:
Både Casper og Marius skulle møde stærke spillere i første runde og det resulterede desværre også i to tab.

Efter 6 af 10 mulige i første runde tog vi alle sammen over og fik en god middagsmad og efter lidt tid til forberedelse var vi klar til runde 2, hvor vi rigtig fik vist de danske farver:

A-gruppen:
Rasmus’ modstander fik stillet sine officerer lidt sjovt op i siciliansk, og det udnyttede Rasmus til først at vinde en bonde og derefter en officer, og kort efter det kom sejren. Viktor kom godt fra start, men lidt upræcist spil gjorde, at Viktor følte han måtte tilbyde remis, hvilket modstanderen tog imod. Efterfølgende analyse viste dog, at Viktor stod bedst i slutstillingen.

B-gruppen:
Her var vi så uheldige, at Jesper og Johan skulle mødes. Her trak Jesper det længste strå og trak sejren hjem.

C-gruppen:
Nicolai spillede en meget lige kamp, men formåede igen at spille en flot tidnød og fik udnyttet det til en sejr. Tiziano fik igen en hård modstander, men selvom han fulgte godt med det meste af partiet, gik det galt til sidst, og han måtte ned.

D-gruppen:
Jonas’ modstander trak Jonas ud i en fransk, men det endte med en regulær lærestreg i hvordan sådan en skulle spilles, og efter et kort eksplosivt parti vandt Jonas. Filip var undervejs i hans parti meget presset, men efter hård kamp og en smule tidsnød fik Filip trukket sejren hjem.

E-gruppen:
Både Casper og Marius fik taget revanche i runde to og efter to flotte spil kom de begge på tavlen.

Dermed endte denne runde rigtig godt med 7,5 af 9.

LørdagFacebook-20160220-061147

Efter en forrygende første dag, skulle danskerne ud og se om de kunne gentage succesen på dag 2.

A-gruppen:
Rasmus kom godt igennem åbningen og fik udlignet med sort. Men lidt upræcist spil gav et godt angreb til modstanderen, og Rasmus måtte ned. Viktor spillede en lang kamp, hvor han fik fremtvunget den samme stilling tre gange i et tårnslutspil med en bonde under, og efter tre gennemspilninger måtte dommeren erkende, at det var remis.

B-gruppen:
Jesper var kørende fra morgenstunden, hvor han skulle møde den næsthøjest ratede. Hans modstander spillede ind i en variant Jesper kendte godt, og partiet blev aldrig rigtig spændende. Jesper vandt og lå nu med maksimum point. Johan kom igennem med et godt angreb på dronningefløjen, og efter et langt spil fik han sat sin modstander mat.

C-gruppen:
Nicolai skulle op mod endnu en stærk spiller, og i denne omgang blev det for meget og han måtte ned med nakken. Tiziano faldt desværre i en åbningsfælde, og måtte hurtigt ned mod en stærk modstander.

D-gruppen:
Der var topbrag mellem danskerne i denne gruppe da Jonas og Filip skulle mødes, og efter omkring 4 timer og et spændende spil, måtte de erkende at de styrkemæssigt ligger tæt på hinanden og det blev en remis.

E-gruppen:
Casper mødte en stærk modstander og det resulterede desværre i et tab. Marius spillede et rigtig flot parti, hvor han kørte modstanderen over.

I alt var det en knap så stærk runde med 4,5 af 9 mulige og vi måtte se os overhalet samlet af islændingene.

Efter en middag var vi klar igen, og selvom alt var ved at blive hvidt udenfor af sne, satte alle sig til brættet klar til at give den alt hvad de kunne.

A-gruppen:
Vi var uheldige og have et lokalopgør, og her trak Viktor det længste strå med de hvide brikker. Efter et langt parti måtte Rasmus ned.

B-gruppen:
Jesper var rigtig godt kørende, og heller ikke i fjerde runde var der nogen der kunne røre ham. Han er nu på 4 af 4 mulige og går en spændende dag 3 i møde. Johan kom bagud med en bonde, og måtte i et langt parti ned til sidst.

C-gruppen:
Nicolai formåede for en gangs skyld at spille et ikke spændende parti, hvor han fik kørt modstanderen over på kort tid. Tiziano spillede et godt parti, men lavede en lille fejl der gav modstanderen mulighed for at få en remis.

D-gruppen:
Efter deres hårde indbyrdes kamp i 3. runde spillede både Jonas og Filip et godt parti og de deler nu førstepladsen med 3,5 af 4.

E-gruppen:
Casper kom foran med to bønder, men kom desværre ud i et uligefarvet løberslutspil, hvor modstanderen formåede at holde remis. Marius var presset i et tårnslutspil med en bunde mindre, men da modstanderen satte et tårn i slag, blev det vekslet til en gevinst.

Det endte med at blive en rigtig god 4. runde med 7 af 9 mulige, og vi fører både B- og D- gruppen.

Søndag 2

Efter en god nats søvn var danskerne klar til den sidste dag ved NM. Før femte runde førte vi landekonkurrence med et halvt point ned til Island og vi havde gode chancer i flere grupper.

A-gruppen:
Rasmus fik lavet et godt angreb i hans parti, hvor modstanderen ikke fandt de rigtige forsvarstræk. Spillet sluttede med et flot dronningeoffer efterfulgt af en springer mat. Viktor spillede et langt parti, hvor der tidligt blev byttet af til et slutspil med masser af bønder og tre lette officerer. Her viste Viktor flot spil og endte med at vinde partiet.

B-gruppen:
Jesper havde et mærkeligt parti, hvor Jakob Vang Glud skiftede mening om hans stilling hver gang han så den. Det lykkedes dog Jesper at vinde et langt parti og med 5 af 5 mulige er han næsten sikker på at blive nordisk mester. Johan spillede sit bedste parti i turneringn og vandt et flot angrebsparti.

C-gruppen:
Nicolai spillede en lang solid kamp, hvor han fik et lille fordel som han efter en lang kamp fik forvandlet til en sejr. Nicolai har nu 4 af 5 mulige, og ligger delt nummer 1 og skal derfor spille en spændende sidste kamp. Tiziano kom lidt skævt ud af åbningen og i en drage var modstanderen lidt hurtigere med sit angreb.

D-gruppen:
Filip spillede et stærkt parti hvor han fik lukkede alle modstanderens chancer ned. Filip har nu 4,5 af 5 mulige. Jonas spillede et langt spil, hvor han fik tvunget modstanderen til at ofre en officer, men med et godt forsvar kunne han desværre holde remis. Jonas har nu 4 af 5 mulige.

E-gruppen:
Caspers modstander var desværre syg, men det gav et gratis point. Marius spillede et flot parti, hvor han kom foran med et par bønder. Marius fandt desværre ikke de afgørende træk, og modstanderen fik afviklet til en remis.

En fremragende runde med 8 ud af 10 mulige gjorde at vi fik lavet et stort hul ned til Island på 5 point. Det betød dog også, at der ventede en svær sidste runde. Efter det obligatoriske holdbillede og en omgang frokost og forberedelser, så var vi klar til sidste runde.

A-gruppen:
Viktor spillede mod den topseedede IM’er, og da modstanderen allerede havde vundet partiet var der ingen lette remiser her, der ellers kunne have sikret en medalje for Viktor. Viktor spillede en fin omgang angrebsskak, men officersofferet viste sig ikke helt at holde, og det blev derfor til et nederlag.

B-gruppen:
Jesper valgte at spille sin kamp i stedet for at tilbyde remis med det samme og sikre sig titlen da den nok endda var sikret med et tab. Det blev en tæt kamp mod en god modstander og til sidst blev det alligevel remis. Tillykke til Jesper!

C-gruppen:
Nicolai skulle op mod en lidt svagere modstander og han formåede at vinde efter en lang kamp og tidnød. Desværre gjorde den anden spiller på 4 af 5 det samme, og Nicolai havde desværre mindre korrektion. Det er stadig en flot turnering som gav en andenplads. Tiziano mødte igen svær modstand og måtte ned efter at have givet resten af den energi der var.

D-gruppen:
Filip kom lidt skidt i gang på partiet og måtte trække i nødbremsen og tage en halv. Derfor blev det rigtig spændende om første pladsen og da Jonas vandt sin kamp måtte der en korrektionberegning til for at afgive titlen. Her trak Jonas Bjerre det længste strå. Tillykke til Jonas.

E-gruppen:
Energien var ved at være brugt for de yngste og selvom det blev til nogle spændende partier så måtte både Casper og Marius ned i sidste runde.

Alle samlede resultater kan ses på hjemmesiden:

www.schack.se/category/skol-nm/

Efter en knap så god runde som endte med 3 af 10 mulige blev det alligevel tæt i lande konkurrencen, men det endte med, at vi vandt knebent over Island og Norge.

Alt i alt har vi haft en rigtig god tur med en masse god skak og sammenhold. Jeg vil sige tak til alle der var med og tillykke til hele holdet for den gode indsats.

Jakob Koba Risager.

Dansk Skoleskak
info@skoleskak.dk


Live Chat