"Pawn Sacrifice – Sidste Træk"

"Pawn Sacrifice – Sidste Træk"

Dansk Skoleskak har været til forpremiere på filmen “Pawn Sacrifice – Sidste Træk“, der er en billedlig fortælling af Verdensmesterskabet i skak i 1972. Som Jan Løfberg skriver, finder opgøret sted i Reykjavik, Island, og bliver kaldt ”Århundredets kamp”, og for USA og Sovjet er der mere på spil end en medalje. 

”Pawn Sacrifice – Sidste Træk” er en dramatisk film, der på overfladen bærer en historie om skakfænomenet Bobby Fischer (spillet af Tobey Maguire) og hans kamp mod den russiske skaklegende Boris Spassky (spillet af Liev Schreiber). Under overfladen handler det historiske møde mellem verdens største skakgenier om kold krig på højeste plan og et system og et land, der er villig til at ofre alt for sejr.

Som 15årig bliver Bobby Fischer udnævnt til den yngste skak-stormester i Amerika. Filmen skildrer, hvordan den unge Fischer finder tilflugt fra en turbulent opvækst i skakverdenen. Med årene udvikler han forskellige former for psykoser, han aldrig bliver diagnosticeret for, men derimod får rystet af sig med overfladiske skulderklap og en hovmodig attitude, mens hans omdrejningspunkt er at blive klar til at slå den russiske verdensmester af brættet.

Her på kontoret er der blandede meninger om, hvorvidt filmen er interessant for folk, som ikke spiller skak. Nogle mener, at de afgørende træk i ”Århundredets kamp” trækker en anelse ud, mens andre giver udtryk for, at filmen holder sig godt op ad den virkelige historie, og at skuespillerne er velcastet.

Filmen er instrueret af Edward Zwick og har i dag premiere i 14 udvalgte biografer.
Dansk Skoleskak giver filmen 5 ud af 6 mulige konger.

Tak til SF-Film og ByRetpen for invitationen.

Spørgsmål? Kontakt info@skoleskak.dk / 3049 0580.

Dansk Skoleskak
info@skoleskak.dk


Live Chat