NM for piger 2017

NM for piger 2017

Det Nordiske Mesterskab for piger 2017 endte med at Danmark vandt en guldmedalje og bronzemedalje. Ellen Kakulidis kan nu kalde sig nordisk mester, og Nienke van den Brink kan fejre sin 3. plads. Søndag aften fejres weekenden med is, og i morgen står den på lidt sightseeing inden flyet går hjem til Danmark igen.

5. runde

Stævnet er slut og de nordiske mestre er fundet. I A-gruppen spillede Ellen stille og roligt mod Stina Johansson og spillede meget af partiet på rutinen. Det var tydeligt, at der var en styrkeforskel mellem de to, og Ellen fik da også sejren i hus. En turnering med 5 point ud af 5 mulige og en titel som nordisk mester – det er vidst ikke til at klage over.

I B-gruppen var Signe den første, der var færdig. Hun fik spillet lidt for hurtigt og en finte fra modstanderen, finske Elisabet Hollmerus, betød, at Signe måtte give sin dronning væk. Hun prøvede at kæmpe lidt videre, men måtte til sidst indse, at der ikke var noget at gøre. Dermed endte Signe kun med 1 point, men i løbet af turneringen har hun spillet nogle ganske gode partier, som bare lige skulle færdiggøres. Lidt mere rutine og resultaterne vil blive anderledes fremover.

Anna spillede det længste parti i 5 runde mod svenske Alva Sörensen. Anna fik lavet et trick midt i spillet og kom foran med en kvalitet. Det endte med en lidt lukket stilling, men det lykkedes Anna at kæmpe sig igennem på dronningefløjen. Til sidst måtte den svenske spiller indse nederlaget, og Anna kunne slutte turneringen af med en sejr. Dermed endte Anna med 3 point, hvilket resulterede i en 5. plads. En lidt skuffende turnering fra Annas side, hvor både træner og hende selv havde forventet lidt mere. Humøret er dog højt og engagementet for at blive bedre, er der. Vi har helt sikkert ikke set det sidste til Anna.

I C-gruppen måtte Nanna ned mod islandske Freyja Birkisdottir. Hun spillede egentlig fint i starten, men nogle enkelte småfejl tabte nogle bønder, og derved blev slutspillet hårdt at holde. Det var Nannas første rigtige koordinerede turnering, hvor der spilles med lang betænkningstid og i en alder af bare 9 år, er hendes skakkarriere kun lige begyndt. Hvis hun får spillet noget mere skak og får lidt mere rutine, så småfejlene mindskes, har hun helt sikkert en lys fremtid indenfor det kongelige spil.

Nienke spillede også et langt parti mod norske Live Skigelstrand. Resultatet var afgørende for, hvilken placering Nienke ville ende på. Som de andre spillere i C-gruppen blev færdig, blev det tydeligt, at Nienke enten ville ende på 2. eller 3. pladsen. 1. pladsen kunne ikke nås, da Lives korrektion var bedre end Nienkes. Nienke kæmpede med de sidste kræfter hun havde, og stod stabilt i løbet af partiet. Dog var Live ikke så nem at vinde over, og de endte med at tage remis. Hun endte med 3½ point hvilket ender ud i en 3. plads, og dermed kan hun fejre en bronzemedalje.

4. runde

Fjerde runde var en blandet fornøjelse for Danmark. Den første der blev færdig, var Ellen i A-gruppen. Hun spillede mod svenske Louise Westin, og en sejr ville sikre en guldmedalje. Ellen kom godt fra åbningen og fik sat sine brikker på de gode felter, som dermed lagde ekstra pres på den svenske spiller. Da Ellen kom foran med en bonde, kunne hun sikkert og rutineret hive en sejr hjem. Selvom Ellen taber sidste runde, vil hun ende med bedst korrektion, så Ellen har sikret sig titlen som nordisk mester for piger – et stort tillykke!

Udsigterne så lyse ud, da vi undervejs stod bedst på alle de resterende brætter. I B-gruppen fik Anna sat sine brikker uhensigtsmæssigt og modstanderen, norske Thyra Kvendseth, fik lavet en lille finte og fik et dronning for et tårn. Efter det havde Anna ikke rigtig nogle muligheder og måtte ned.

Signe spillede hvid mod svenske Elsa Wass. Her kom Signe til at lave et par fejl, og dette bliver straffet til en turnering af den kaliber. Til sidst endte hun med at være tre bønder bagud, og dette kunne ikke redes.

I C-gruppen spillede Nanna et rigtig godt og langt parti, hvor hun var oppe mod den finske spiller Sini Jokinen. Nanna kom bagud med en løber for en bonde, men fik kæmpet sig tilbage og havde mulighed for i slutspillet at bytte brikker af, så modstanden kun havde løber og springer tilbage – hvilket højst sandsynligt ville ende remis, da det ikke er mange spillere på det niveau, der kan sætte mat med de to brikker. Dette overså Nanna uheldigvis, og et lidt længere parti var i vente. Efter at Nannas springer kom lidt for langt væk fra en fribonde, endte Nanna med et nederlag.

Nienke spillede mod islændingen Batel Goitom Haile. Her dominerede Nienke partiet langt det meste af tiden. Den islandske spiller gav dog ikke op og fik hapset de bønder hun kunne, så det lige pludselig var en presset situation for Nienke. De endte i et tårnslutspil, hvor Batel havde en bonde mere. Nienke kæmpede og hendes rutine gjorde, at hun holdte remis.

Så det endte kun med 1½ point til Danmark. Sidste runde bliver spændende, især for Nienke. En sejr kan give endnu en nordisk mester til Danmark. Dog er hun afhængig af nogle af de andres resultater, da korrektionen dermed vil afgøre det.

Søndag kl. 10
4. runde er nu startet og vi venter i spænding på at se, hvordan partierne udvikler sig. Især i A-gruppen er der spænding, da der er topopgør mellem danske Ellen Kakulidis og svenske Louise Westin. Alle resultater kan findes her.

3. runde

Tredje runde endte med at blive en god runde for den danske delegation, der endte med 3½ point ud af 5 mulige.

Nanna var den første der var færdig med sit parti i C-gruppen. Hun spillede mod islandske Batel Goitum Haile, som hurtigt fik lavet en lille finte, som Nanna desværre overså, og derefter blev hun hurtigt sat mat.

Nienke spillede et stabilt spil mod finske Sara-Olivia Sippola. Det endte med et lukket slutspil, hvor ingen rigtig havde en fordel, så de aftalte derefter remis.

I B-gruppen vandt både Anna og Signe. Signe kom godt ud af åbningen mod svenske Alva Sörensen og kom hurtigt foran med en bonde. Derefter spillede Signe sikkert og rutineret en sejr i hus. Annas parti mod finske Elisabet Hollmerus var forholdsvis kedelig i starten, hvor der bare blev byttet en masse brikker af. Hen mod enden begyndte Anna at tænke taktisk og lagde pres på modstanderens brikker. Den finske spiller kunne ikke klare presset, og Anna kunne dermed sætte endnu et point på kontoen.

I A-gruppen spillede Ellen et godt og sikkert parti mod norske Sara Næss, hvor der ikke rigtig var nogle trusler. Da Sara brugte en del tid i starten lavede hun nogle fejl, og Ellen kunne fejre endnu en sejr.

Der mangler to runder af turneringen, så i morgen bliver en spændende dag, hvor der gode chancer for flere medaljer. Ellen ligger lige nu på en delt førsteplads, sammen med svenske Louise Westin, hvor de skal møde hinanden i første runde i morgen – så det bliver et afgørende parti.

I B-gruppen ligger Anna lige nu på en 4. plads, så en sejr i morgen tidlig mod norske Thyra Kvendseth, der ligger på en 3. plads, vil gøre medaljechancerne meget høje.

I C-gruppen ligger Nienke lige nu på en 2. plads, men har endnu ikke spillet mod 1. pladsen, så der venter også hende en meget spændende dag i morgen – der krydses fingre herfra.

2. runde

I gruppe A spillede Ellen hvid mod norske Ingrid Greibrokk. Ellen kom godt fra start og fik en god og solid stilling som ønsket. Da Ingrid ikke rigtig havde nogle muligheder til sidst, satte Ellen mat og kunne dermed fejre sit andet point.

Signe og Anna kæmpede begge hårdt i B-gruppen. Signe kom ud i en god stilling med fordel mod finske Sarabella Norlamo. Det lykkedes dog den finske spiller at kæmpe sig tilbage og efter en lang og hård kamp, måtte Signe indse nederlaget – et ærgerligt resultat, da Signe havde flere gevinstchancer gennem partiet.

Anna var sort mod den stærke islandske spiller, Nansy Davidsdottir. Her kom Nansy bedst ud af åbningen og Anna måtte bruge en del af sin tid, der desværre fik konsekvenser til sidst. En svær stilling og mangel på tid, resulterede i fejl, så Anna måtte se sig slået af den islandske spiller.

I C-gruppen havde Nanna og Nienke byttet modstandere, så Nienke spillede mod svenske Agnes Ng. Nienke spillede godt og sikkert, som ledte til en sejr i anden runde. Nanna spillede et langt parti mod Linnea Johansson-Öhman fra Norge, der desværre fik udnyttet en lille fejl. Det resulterede i en hård kamp, som Nanna ikke gav op, men dog til sidst måtte indse, at der ikke var nogle chancer tilbage.

Så anden runde endte med 2 point til Danmark. Vi havde håbet på flere point, men det må vente til næste runde, der starter kl. 16. I mellemtiden er den danske delegation i gang med forberedelserne til næste runde, mens de spiser frokost.

1. runde

Første dag af de Nordiske Mesterskaber for piger er afsluttet. Dagen startede med en flyvetur fra Kastrup til Stockholm-Arlanda lufthavn, efterfulgt af et par ture i den svenske metro. Da taskerne var afleveret på hotellet, gik turen mod spillestedet, Stockholms Schacksalonger. Efter registrering blev der serveret pizza på det lokale pizzeria.

Efter frokost, et ledermøde og velkomst, begyndte første runde kl. 16. Danmarks repræsentant i A-gruppen er Ellen Kakulidis, der i første runde mod svenske Johanna Nabbing. Der var styr på stillingen under hele partiet og efter Johanna satte et par officerer i slag, var der ingen tvivl om resultatet.

I B-gruppen repræsenterer Anna Hedelykke Jensen og Signe Sofie Bøss Sørensen, Danmark. Anna spillede mod svenske Elsa Wass. Også Anna havde styr på hele partiet og lagde meget pres på modstanderens kongestilling, så det var svært at forsvare. En god kombination vandt en officer, og efter det kørte Anna sikkert sejren hjem.

Signe skulle spille mod den højst ratede i gruppen, norske Thyra Kvendseth, så en hård kamp ventede forude. Partiet bar præg af at Thyra kom ud i en lidt bedre stilling, hvor Signe var bagud med en bonde. Signe måtte indse et nederlag til sidst, selvom hun i løbet af partiet havde kæmpet en brag kamp og flere gange havde kæmpet sig tilbage.

I C-gruppen bliver Danmark repræsenteret af Nienke van den Brink og debutanten Nanna Ehrenreich. Nienke spillede et langt parti mod svenske Linnea Johansson-Öhman. Igennem hele partiet lagde Nienke utrolig meget pres på dronningefløjen og hvis Linnea skulle skabe en vinderchance, skulle hun begynde at angribe på kongefløjen. Dog, til Nienkes held, blev dette ikke udnyttet og Nienkes rutine fik en sejr kørt hjem.

Nanna spillede mod Agnes Ng fra Sverige. En meget fin debut, hvor hun dog kom ud i et svært tårnslutspil og da modstanderen havde et par bønder ekstra, måtte Nanna se sig slået.

Så førstedagen endte med 3 point til Danmark. Alle spillerne er klar til en ny dag i morgen, hvor flere spændende kampe venter. Alle resultater kan findes her.

Spørgsmål? Kontakt pigeskakansvarlig og rejseleder på turen, Lisa Havshøj lisa@skoleskak.dk.

Dansk Skoleskak
info@skoleskak.dk


Live Chat