NM – Danmark med i top

NM – Danmark med i top

5 + 6½ – og historien om de forheksede tårne!

Overskriften i går refererede til de danske point i runde 1 og 2. 8½ point blev det i alt til – altså lidt under 50 %. Lørdag gik det heldigvis bedre. 11½ point i de 20 partier og dermed er vi efter 4 runder på præcis 50 %. Men med lidt mere held og medgang, var det blevet til endnu flere point.

I gruppe A er Mads Hansen fortsat med helt i toppen. Lørdag blev det til to remisser, og i begge tilfælde var det Mads, der spillede på gevinst. Dog havnede han mod den stærke færing Egilstoft, pludselig i et tabt slutspil. Heldigvis så færingen det ikke. Mads ligger med 3 / 4 på en delt 2. plads og en dansk medalje til Mads er fortsat realistisk. Vores anden danske – og fynske – deltager i denne gruppe, Simon Pil Wilbrandt, tabte dagens første runde til en stærk nordmand, men kom godt igen og vandt et fint parti mod en færing. Simon har nu 1½/4.

I gruppe B har vi det fortsat svært. Casper, der vandt 1. runde, har siden haft hård modstand og det er blevet til 3 nederlag i træk – men alle dog først efter hård kamp. Vores anden danske deltager i denne gruppe, Mathias  Nielsen, kom på tavlen i 3. runde med en fin gevinst over en færing. En stor fejl i runde 4 gjorde dog, at han ligesom Casper efter 4. runder må nøjes med 1 point.

I gruppe C er vores danske helte, Jonathan Bräuner og Jens Ramsdal begge stærkt spillende. Efter 4 runder ligger de på en 3-delt førsteplads. Begge har scoret 3 point og begge har spillet rigtig flot skak.  Jonathan vandt sikkert begge lørdagens partier, mens Jens scorede 1½ point men var meget tæt på at gøre Jonathan kunsten efter, men et slutspil med en kvalitet mere kunne desværre ikke vindes. Ulempen ved at begge spiller så godt er, at de nu mødes i 5 rundes topkamp.

I D-gruppen havde vi også en fin lørdag. Martin Percivaldi kom godt igen efter en dårlig start og vandt begge lørdagens partier sikkert. Martin har nu 2½/4 og ligger på en delt 4. plads. Tobias Dreisler tabte 3. runde men vandt sikkert i 4. runde og har nu 2/4. Med en god slutspurt kan medalje i denne gruppe stadig nås.

I yngste gruppe havde Jacob Kryger Dyrkjær en god lørdag. Først spillede han remis mod den anden dansker i gruppen, Johan Møller Ochsner i et parti, hvor Johan først stod bedst, men hvor Jacob nok stod bedst til sidst. Men i 4 runde lykkedes det, da Jacob vandt i sikker stil. Og så kommer vi endelig til historien om de forheksede tårne. Desværre. I første runde var det Tobias Dreisler, der i en gevinststilling satte et tårn direkte i slag. Og i 4. runde var det så Johans tur. Johan havde spillet flot mod en færing, førte med en kvalitet og havde i øvrigt ½ time mere på uret. Desværre ville Johan så lige slå en ekstra bonde, men opdager i sidste øjeblik, at bonden er dækket af en løber, men for sent… Johan havde lige netop rørt bonden og skulle derfor slå den. Det kostede tårnet og dermed partiet. Meget uheldigt men sådan er reglerne.

I dag spilles de sidste 2 runder. Spændende!

Stormester Sune Berg Hansen har undervejs holdt to foredrag for de unge talenter. En af de vigtigste ting som skakspiller er at fokusere på at lave det bedste træk, når det er ens tur. Man skal ikke bruge energi på andet. Ikke tænke på hvad der sker hvis man vinder eller taber, hvad træneren eller ens far måske vil sige. Tænk hele tiden kun på en ting – ligegyldigt hvordan stillingen er på brættet – LAV DET BEDSTE TRÆK, når det er din tur! Sune havde også en række gode råd med hensyn til tidsforbrug. Det er ok at spille åbningen hurtigt, men når modstanderen laver et træk, som man ikke kender, er det altid en god ide at bruge tid på at finde ud af, hvad det betyder. Hvis man har det problem, at man spiller for hurtigt, er det en god ide altid at overveje mere end en mulighed. Når du har fundet et træk, du vil spille, så led efter et endnu bedre træk. Måske findes det! Det er også altid en god ide at tjekke alle skakker i stillingen og alle springertræk. For spillere, der til gengæld har det problem, at de bruger for meget tid, kan man lave sin egen regel om, at man fx aldrig vil have mindre end 5 minutter tilbage. Så undgår man den helt uoverskuelige tidnød.

Der findes resultater samt mange billeder og videoer via turneringens hjemmeside hvor der vises 17 partier live fra hver runde.

Desuden har Kristoffer Dyrgaard, der er med som træner for de 3 fynske deltagere, skrevet referater samt lagt billeder op via Frem Skoleskaks hjemmeside med mange billeder af de danske deltagere.

Torsten Lindestrøm,
torsten@skoleskak.dk

Mads Jacobsen
mads@skoleskak.dk


Live Chat