15 sep 2014 NM for B-Hold – i Fischers fodspor
Skoleskakdrengene fra Frederiksberg Skoleskak (Nyelandsvej) drog 12.-13. september til Island for at deltage i de Nordiske Mesterskaber (NM). Forælder Lars Kræmmer fortæller her om turen.
Frederiksbergs Konger i Fischers fodspor
Tekst: Lars Kræmmer
“På gravstenen stod: Robert James Fischer. 9. MARS 1943 – 17. januar 2008. Teksten var ikke på engelsk, men på islandsk. Den legendariske, amerikanske skakspiller, Bobby Fischer, endte nemlig sine dage i landflygtighed på Island. Byen hed Selfoss, og den lille kirkegård var ydmygt gemt væk på grunden til en forfalden gård lang væk fra alfavej. Drengene fra Frederiksbergs Konger studerede den lille grav, som var pyntet med en håndfuld skakbrikker, et par blomster og et falmet, islandsk flag.
Det synede ikke af meget, men drengene var lykkelige. De havde fundet det sidste hvilested for den største skaklegende i deres bevidsthed, og på en eller anden måde blev forestilling forvandlet til virkelighed. Bobby Fischer havde faktisk eksisteret!
Nordisk Mesterskab 2014 markedede afslutningen på en benhård skakturnering mellem de stærkeste hold i skoleskak fra de nordiske lande. Frederiksbergs Konger havde kæmpet sig op ved først at vinde Københavnsmesterskabet og dernæst DM i Jetsmark. Oprindeligt var de kun fire spillere, men da de blev inviteret til Yes2Chess-turneringen i London i sommers, blev de pålagt at finde et femtebræt. Det lykkes at få den skarpe – men mindre erfarne – spiller, Jacob Vincenti, med på holdet.
I London endte de på en flot tredjeplads ud af 8 nationer fra Europa og USA. Til Nordisk Mesterskab i Island behøvedes kun de oprindelige, fire spillere. På trods af dette valgte holdet at stille op med alle fem fra Londonturen og udskifte en spiller fra hvert bræt for hver omgang, for at alle skulle få lige chancer for at deltage. Således satte Frederiksbergs Konger loyalitet og venskab over kølig strategi og trådte på en fin måde i Bobby Fischers fodspor. Når det er sagt, så høstede Frederiksbergs Konger alligevel et fornemt resultat ved Nordisk Mesterskab ved at blive nummer tre, blot et point efter andenpladsen. Førstepladsen gik til Norge, hvor deres første- og andetbræt var betydeligt ældre end danskernes, og derfor havde mulighed for større erfaring. Andenpladsen gik til Islands førstehold, som blev nummer et ved sidste års Nordiske Mesterskab.
Frederiksbergs Kongers andetbræt, Emil Skovgaard, modtog en særlig pris for, som eneste spiller, at være helt ubesejret. Turneringen var præget af lange og intense kampe, hvor også Islands andethold og Sverige viste stor styrke. Finland måtte desværre se sig totalt ydmyget. De finske spillere, som kom fra en international skole, var højt ratede, og forventningerne var store. Derfor var skuffelsen til at føle på, da de ikke fik et eneste point. Finnerne kæmpede bravt, men resultatet faldt aldrig til deres fordel. Der opstod en del turmult da Finlands fjerdebræt endelig stod til en overbevisende sejr. I sin iver havde han dog glemt at åbne for kongen, som gemte sig på baglinjen bag nogle bønder. Et enkelt træk med modstanderens tårn vendte derfor op og ned på spillet med en pludselig skakmat, og Finland måtte vinke farvel til deres sidste håb. Efterfølgende blev den sølle dreng skældt ud af træneren.
På turneringens anden aften var der arrangeret lynskak i Bobby Fischer-centret på hovedgaden i Selfoss. I sig selv et uhyre interessant besøg, hvor Fischers historie blev vist frem i billeder, tekst og fysiske objekter.
Turneringen var ”alle mod alle” og involverede både børn og voksne. Derfor imponerede Frederiksbergs Kongers førstebræt, Andreas Skovgaard, og tredjebræt, Kishichiro Komatsu Kræmmer ved at blande sig mellem top 6 af 30 deltagere. Kishichiro spillede blandt andet remis med Norges ”gamle” første- og andet bræt og viste dem, at man godt kunne frygte en 10-årrig, selvom man var teenager. Som en krølle på halen tog holdets træner, Jacob Abildlund Brorsen, guldpokalen ved lynskak i overlegen stil. I sidste runde besejrede han den højtratede islandske træner, som i arrigskab slog brikkerne af bordet, da hun erkendte sit nederlag!
Drama prægede i det hele taget Nordisk Mesterskab 2014, hvor de unge spillere sad op mod fire timer over hvert parti. Drama prægede også landskabet udenfor. En kæmpe oplevelse mødte juniorerne, da de blev vist rundt på øen af en islandsk buschauffør. Naturen var levende på en helt anden måde, end vi kender den i Danmark. Fra flyet havde de allerede set røgen fra vulkanen, Bardabunga. Busturen førte dem gennem forvredne lavalandskaber markeret med høje askebjerge, der hvilede som gigantiske ”trolde” på sletten med deres rene former uden træer. De vandrede gennem milliarder af vanddråber ned til det imponerende ”Gullfoss”-fald, hvor gletsjervand kastede sig ud over kanten med enorm kraft mens solen skar en regnbue gennem vandstøvet. De oplevede en aktiv gejser, hvor kogende vand skød op i 30 meters højde hvert 6. minut. De besøgte vikingernes oprindelige ”Alting” midt i ødemarken. De stod med en fod på hver af de teknotoniske kontinentplader, den amerikanske og den europæiske, og de vidnede indsamlingen af landets mange får af islændinge til hest.
Først og fremmest skrev Frederiksbergs Konger endnu et kapitel i deres unge karriere og deres fantastiske sammenhold. For skoleskak handler ikke blot om spillet. Brættet og brikkerne viste sig atter at være omdrejningspunkt for livets store hjul.”
En stor tak til Lars for den fine beretning. Har du en god skoleskak-historie du gerne vil dele? Kontakt Katrine Winther Nielsen, katrine@skoleskak.dk / 3049 0580.