Dansk Skoleskak | National Vidensdag
24122
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-24122,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

National Vidensdag

SKOLESKAK – EN NY PROFESSIONEL PRAKSIS

Med støtte fra A.P. Møller Fonden og Børnenes Hovedstad, Billund inviterer Dansk Skoleskak til National Vidensdag med temaet ‘Skoleskak – en ny professionel praksis’ fredag den 19. maj 2017 kl. 8.45-14.30 i Billund på Hotel Legoland konferencecenter. Dagen sætter fokus på skoleskak og professionel praksis via spørgsmålene:

HVOR I HJERNEN SIDDER SKAK?

HVORDAN KAN SKOLESKAK STYRKE ELEVERNES MINDSET, MOTIVATION OG SKABE LYST TIL LÆRING?

HVORDAN ARBEJDER MAN PROFESSIONELT MED LEG, LÆRING OG SKOLESKAK?

SKAL DU VÆRE MED?

Som praktiker får du inspiration til en systematisk og professionel praksis med skoleskak og med fokus på motivation og lyst til læring. Som beslutningstager, leder eller interesseret bliver du klogere på potentialerne i arbejdet med skoleskak som systematisk læringsmetode og hvorfor skoleskaks legende og lærende metode, er effektiv og relevant i arbejdet med at gøre alle elever lærings- og uddannelsesparate.

OM DAGEN

Dansk Skoleskak sætter sammen nedenstående praktikere og forskere fokus på skoleskak og professionel praksis via spørgsmålene: Hvor i hjernen sidder skak? Hvordan kan skoleskak styrke elevernes mindset, motivation og skabe lyst til læring? Og hvordan arbejder man professionelt med leg, læring og skoleskak?

SKAK OG HJERNEN

Professor og hjerneforsker Albert Gjedde starter dagen med et oplæg om skak og hjernen, hvor vi bliver klogere på hvor skak egentlig sidder i hjernen og, hvad man skal være opmærksom på i forhold til udviklingen af børns hjerner i arbejdet med skoleskak.

Gjedde er professor i neurobiologi og farmakologi ved Københavns Universitets sundhedsvidenskabelige fakultet, adjungeret professor ved John Hopkins Hospital i USA og professor i neurologi og neurokirurgi ved McGill University i Canada. Han har bl.a. arbejdet internationalt med forskningsledelse af store videnskabelige miljøer, været direktør på Montreal Neurological Institute i Canada i fem år og bidraget til at etablere PET-centret ved Aarhus Universitetshospital.

A GROWING MINDSET

Professor i læringspsykologi Barry Hymer gør os klogere på hvordan vi kan styrke elevernes growth mindset og motivation for læring på et letforståeligt engelsk.

Hymer har erfaring som folkeskolelærer og er i dag Professor i læringspsykologi ved University of Cumbria i Lancaster, England. Hymer har holdt adskillige oplæg og workshops på internationale konferencer samt arbejdet med udvikling og vejledning af over 2.000 skoler. Han har arbejdet med læringsteori i relation til klasserumsledelse siden 1983 og skrevet en række bøger om bl.a. vækst tankegang. Hymer har desuden været med til at udvikle Osiris Mindset Programme i England – en 1 årig indsats der arbejder med at udvikle vækst tankegang i den pædagogiske praksis på skoler.

LYST TIL LÆRING

Stormester og træner for Magnus Carlsen, verdensmesteren i skak, Peter Heine Nielsen fortæller om lysten til læring, der ligger bag udviklingen fra skoleskakspiller til stortalent.

Peter Heine Nielsen fik sin gennembrud som skakspiller ved VM for spillere under 18 år i 1990. Året efter opnåede han som 17-årig en delt førsteplads ved danmarksmesterskabet i skak bl.a. med en sejr over stormesteren Bent Larsen. Heine Nielsen blev stormester i 1994, hvor han også deltog i skak-OL i Moskva og er flergange danmarksmester i skak. Han har i flere år været træner, sekundant og sparringspartner for den tidligere indiske verdensmester Viswanathan Anand og er i dag træner og sparringspartner for det norske stortalent og verdensmester Magnus Carlsen.

PROFESSIONEL SKOLESKAK

Thorbjørn Bromann er lærer og fagligt fyrtårn i skoleskakteamet på Langhøjskolen i Hvidovre. På vidensdagen fortæller han, hvordan han i dag arbejder systematisk med skoleskak som læringaktivitet, med opbakning fra skoleledelse og kollegaer.

 

Thorbjørn Bromann står for skoleskak på Langhøjskolen i Hvidovre. Her har han stået for Skolerens Skakdag flere gange og haft elever med til Landsfinalen i Billund. Sammen med kollegaerne underviser Thorbjørn indskolingesleverne på Langhøjskolen i skoleskak ugentligt. Thorbjørn har været med fra starten, hvor skoleskakken blev båret frem af ildsjælen til i dag, hvor det er fagligheden der bærer skoleskakundervisningen og ledelse og kollegaer har forståelse for potentialerne i skoleskak.

PLAYFUL LEARNING

Senior Knowledge Officer hos LEGO Foundation Per Havgaard holder oplæg om pædagogikken i legende læring som skoleskak og hvordan legende læring påvirker børns udvikling.

Havgaard er tidligere folkeskolelærer og arbejder i dag med læring hos LEGO Foundation , hvor han beskæftiger sig med legen som udgangspunkt for læring. Havgaard er bl.a. kendt fra TV2’s skoleeksperiment Plan B, hvor han på tre uger underviste elever i at læse og skrive med udgangspunkt i forskellige læringsstile. I Havgaards arbejde hos LEGO Foundation er fokus på at udnytte legens potentiale til udvikling og læring.

DAGENS VIGTIGSTE POINTER

Standupkomiker Sebastian Dorset samler op på dagens begivenheder og gode pointer inden vidensdagen lakker mod enden.

Dorset er standupkomiker, foredragsholder og skribent. Han debuterede som standupkomiker i 1995 på Britannia i København og er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1997. Dorset har bl.a. medvirket i standuptourneen ‘Fem på flugt’ og har flere gange været at finde på TV2 Zulus sendeflade. Dorset var fra 2003 til 2007 bagsideskribent på avisen Urban. Fra 2003 til 2009 var Dorset redaktør på DRs satireredaktion Tjenesten, der sendte på både P3 og DR2.

LANDSUDVALGSMØDE

Dansk Skoleskaks Landsudvalgsmøde (den øverste myndighed) afholdes kl. 15, hvor alle skoleskakledere opfordres til at deltage. Efter Landsudvalgsmødet inviterer Dansk Skoleskak til fælles middag fra kl. 18.15-20.00.

PRAKTISKE OPLYSNINGER

 

TID: Fredag den 19. maj 2017 kl. 8.45-14.30
STED: Hotel Legoland konferencecenter, Aastvej 10, 7190 Billund
PRIS: 295 kr. (inkl. morgenmad, frokost, kaffe/te og kage)