Frivilligpris til John Dahlberg

Frivilligpris til John Dahlberg

JOHN DAHLBERG KÅRET SOM ÅRETS FRIVILLIGE LEDER I MIDDELFART KOMMUNE

Et halvt århundrede. Så lang tid har John Dahlberg arbejdet med skoleskak på Nørre Aaby Skole på Fyn. I torsdags blev den pensionerede skolelærer og nuværende æresmedlem hos Dansk Skoleskak hædret for sin store indsats, da han blev kåret som Årets Frivillige Leder i Middelfart Kommune. Borgmester, Johannes Lundsfryd stod for overrækkelsen i Lillebæltshallen.

Johannes Lundsfryd, borgmester, Middelfart Kommune:

John har en stor del af æren for, at Nørre Aaby skoleskak og Juniorskakklub er med helt i toppen i den danske skakverden. Johns pædagogiske tilgang til skakken har et hav af gevinster, og de bar blandt andet frugt, da eleverne på Nørre Aaby Skole tidligere på året vandt DM (Landsfinalen, red.) i skoleskak.

SPORT OG MATEMATIK

John Dahlberg blev uddannet skolelærer i begyndelsen af 1960’erne med speciale i sport og matematik. En kombination der, i lyset af nutidens skoleskak-aktiviteter landet over, synes skræddersyet til arbejdet med skoleskak i undervisningen. Men det lå ikke umiddelbart i kortene, at Dahlberg skulle engagere sig i skoleskak. Faktisk kendte han slet ikke til skakspillet eller skoleskak på det tidspunkt. Det var først da en flok elever opfordrede ham til det, at John Dahlberg i sommeren 1969 oprettede en interessegruppe for skoleskak for elever fra Nørre Aaby Kommuneskole, som skolen hed på daværende tidspunkt.

“De havde hørt, jeg havde lavet den slags med såvel svømning som pigefodbold. Bortset fra, at jeg ikke anede en pind om skak, syntes jeg, det var en god idé,” udtalte John Dahlberg til bogen ‘Skoleskak i bevægelse’ i 2010.

SKOLESKAK PÅ SKEMAET

Som en af de første skoler i Danmark, indførte Nørre Aaby Skole skoleskak som en fast del af skoleskemaet i lighed med de almene fag. John Dahlberg underviste derfor sine elever i skoleskak tre timer hver uge, især fordi skolens daværende skoleleder var begejstret for skakspillet i undervisningen. Senere skoleledere forsøgte at fjerne skoleskak fra skemaet, men hver gang blev det nedstemt af skolebestyrelsen.

“En af dem, der hellere ville bruge mine tre timer på mere danskundervisning, mødte på en ferie en tidligere elev fra Nørre Aaby Kommuneskole, som nu var lektor på et seminarium. Han fortalte, at hvis han som arbejdersøn ikke havde fået en masse selvtillid gennem skoleskak, ville han aldrig være blevet det, han var i dag. Så ændrede skolelederen mening,” fortæller John Dahlberg i ‘Skoleskak i bevægelse’.

IKKE UDEN SUCCES

I John Dahlbergs arbejde med skoleskak, har det altid været det pædagogiske, snarere end konkurrence- og talentarbejdet, der har været i højsædet. Alligevel har Dahlbergs elever oplevet succes ved først en række Fynsmesterskabet i 1970’erne og senest ved dette års Landsfinale i Skolernes Skakdag, hvor eleverne fra Nørre Aaby Skole kunne lade sig hylde som ‘Årets Skakskole’.

TAK OG STORT TILLYKKE

Fra Dansk Skoleskaks side, skal der lyde et stort tillykke til John Dahlberg med den fornemme og fuldt fortjente pris som Årets Frivillige Leder i Middelfart Kommune. Tak for den store, mangeårige indsats!

Nørre Aaby Skole blev kåret som ‘Årets Skakskole’ til Landsfinale i Skolernes Skakdag 2018. John Dahlberg ses bag eleverne til højre.

Dansk Skoleskak
info@skoleskak.dk


Live Chat