Frederiksbergs konger i London

Frederiksbergs konger i London

Skoleskakelever, forældre og repræsentanter for Dansk Skoleskak drog 6.-9. juli til London til nogle begivenhedsrige dage, hvor finalen i den internationale Yes2Chess-skoleskakturnering blev spillet tirsdag. Forælder Lars Kræmmer har sendt os en spændende beretning fra dagene.

Frederiksbergs Konger høster respekt i Londonfrederiksbergskonger1

Tekst: Lars Kræmmer Foto: Stefano Vincenti

Vi taler om fem små drenge fra Nyelandsvejs Skole, som tilsammen danner holdet i skoleskak, kendt som ‘Frederiksbergs Konger’ (FK). Andreas Skovgaard på 1. bræt, Emil Skovgaard på 2. bræt, Sanshiro Kræmmer på 3. bræt, Kishichiro Kræmmer på 4. bræt og Jacob Vincenti på 5. bræt. Fem bomstærke spillere og knaldgode venner – alle vilde med skoleskak.

Skoleskak på ‘Skolen på Nyelandsvej’
Frederiksberg Skoleskak har levet i lokalerne på en ganske almindelig folkeskole uden den store, økonomiske støtte eller elitetræning, som kendes fra mange privatskoler. Klubben blev startet af de frivillige entusiaster Henrik Andersen og Jacob Brorson i 2008 og ledes af Emil Didriksen som formand. På trods af almindeligheden har klubben fremdyrket et ualmindeligt stærkt hold, som gør sig bemærket ved turneringer i skoleskak landet over. De sidste to år har FK vundet Danmarksmesterskabet ganske overbevisende. Drengene fra FK er nogle gode drenge, som har udviklet sig til nogle frygtindgydende skakspillere, og det er også ganske godt.

Vejen til London
Efter at have vundet DM i skoleskak for hold, 2014, med 25 sejre af 28 kampe, modtog klubben en invitation fra Dansk Skoleskak til en tvekamp med vinderholdet fra Landsfinalen i Skolernes Skakdag. I invitationen stod, at vinderen af denne tvekamp vandt retten til at repræsentere Danmark ved det internationale stævne, Yes2Chess, i London og kæmpe blandt de 8 bedste skoleskakhold i verden. En international sejr i skoleskak var pludselig i sigte!

Der var ikke så meget at diskutere. Kongerne måtte til Vejle og møde vinderholdet fra Landsfinalen – et stærkt hold fra Vestfjendsskolen. FK talte kun fire spillere, og Yes2Chess krævede fem. Der måtte derfor findes et solidt femtebræt. Valget faldt på Jacob Vincenti på 12 år, som både havde lyst og talent og en lang historie med FK. Det udviklede sig dog hurtigt til et bureaukratisk drama, da Dansk Skoleskak påstod, at han var for gammel. Klubben fra Nyelandsvej nærlæste reglerne i Yes2Chess og fik bekræftet fra London, at han opfyldte alderskravet. Det lykkedes endelig at overbevise Dansk Skoleskak om Jacobs ret til at spille, og Kongerne rejste til Vejle for at få en afgørelse. Det blev til en sejr på 8 ½ point mod 1 ½. Fire konger blev til fem, FK blev kronet som Danmarks ubestridte bedste, og nu skulle den store skakverden udfordres!

Internationale udfordringerfrederiksbergskonger2
22.000 skakspillere fra indledende turneringer i 8 lande var kogt ned til 8 hold på hver fem spillere. I London skulle FK spille blandt de 40 bedste skoleskakbørn fra USA, England, Tyskland, Spanien, Portugal, Sverige og Norge. Alle lande med stærke skaktraditioner. Det var ikke med de store forventninger, at FK steg på flyet fulgt af to repræsentanter fra Dansk Skoleskak, to trænere fra Nyelandsvej Skole og fire forældre til de kære små. Men eventyrlysten fejlede ikke noget!

Det var fornemme forhold, som mødte de små konger i London, da de landede to dage inden mesterskabet. Yes2Chess var sponsoreret af Barclaycard, som havde brugt en formue på at gøre det helt perfekt. Vi blev hentet i lufthavnen, indkvarteret på det 4-stjernede hotel, Cumberland, ved Hyde Park og fik alt betalt. Den internationale skakmester, Malcolm Pein, stod i spidsen for Yes2Chess. Sammen med Barclaycard havde han arrangeret et super professionelt event. Det imponerede os små danskere, som kun udlandet kan gøre det!

Allerede første aften spillede FK simultanskak mod Englands Grand Master, David Howell. Han skulle ene mand prøve at slå de 40 finalister. Det lykkedes ham også næsten, men nogle få talenter var svære at knække. Først kom der to remis fra USA, hvis hold kom fra en privatskole på Upper Manhattan, hvor hver spiller havde privat skaktræner. Så kom favoritterne fra en Tysk privatskole, som havde turneringens højeste ratings. De høstede to sejre fra deres 1. bræt og 3. bræt. Vi troede, at det var alt det kunne blive til, men pludselig kom der en remis fra Kishichiro Kræmmer fra FK på 4. bræt. En stor overraskelse for alle. Kishichiro havde hverken høj rating eller privatskole i bagagen, men det holdt ham ikke tilbage. Resten af finalisterne blev sat mat af David Howell. Danmark havde markeret sig på den internationale scene, og håbet blev vækket! Måske kunne FK alligevel skabe resultater i turneringen?

frederiksbergskonger4Næste morgen kom finalisterne på guidet rundtur i London. De blev kørt med dobbeltdækkerbus forbi seværdighederne og fik ”Afternoon tea” i parlamentet. I parlamentet hørte de også historier om de Britiske regenter og fik et kik ind i rum, hvor de vigtigste, politiske begivenheder havde afspillet sig. Bagefter spillede David Howell blindskak mod Barklay Banks CEO, hvorefter hvert hold i samarbejde fik lov at udfordre David Howell igen. Denne gang var det kun Tyskland, som kunne stå op mod stormesteren med remis. Da der samtidig var ”Tour du France” i gaderne, fik børnene lov at forlade parlamentet via de underjordiske gange, som kun sjældent betrædes af offentligheden! Der var således lidt ”Harry Potter” og ”007” over det hele. Turen blev rundet af med ”Afternoon party” i Barklay Banks hovedsæde på 31. etage. Her blev finalisterne forkælet med slik og kage og byens bedste udsigt. Det var noget børnene kunne forstå!

En storslået finale
frederiksbergskonger3Frederiksbergs Konger var kommet til London for at forsvare Danmarks ære. Om morgenen den 8. juli stod drengene klar i foyeren, udhvilede og iført T-shirts med eget logo. Men reglerne påkrævede, at alle finalister spillede i Yes2Chess T-shirts, så der skulle hurtigt skiftes tøj inden afgang. I samlet flok fulgte hold fra de 8 nationer efter arrangørens skilte ud af hotellet, gennem den travle trafik og ind i hjertet af Hyde Park, hvor slaget skulle stå.

En scene bemalet som et stort skakbræt stod klar under åben himmel. De 40 finalister blev linet op på brættet, og en fotograf blev hejst op i en kran for at tage billeder af spillerne. Et filmhold fulgte optrinnet, og en DJ sørgede for sej musik til at underholde børnene imens. Efter foto session blev finalisterne henvist til et cirkustelt, hvor der var lagt trægulv og opstillet borde og skakbrætter. Kun spillerne havde adgang. Forældre og trænere blev ført 100 meter væk til en VIP tribune, hvor trækkene kunne overværes på fladskærme, mens en hær af tjenere serverede fra fri bar og buffet.

Holdene var delt op i to puljer, hvor vinderen fra hver pulje skulle kæmpe om førstepladsen. Den danske delegation fulgte forfærdet med på skærmene, mens det så ud til at FK blev pillet fra hinanden af det svenske hold. Det viste sig heldigvis, at der var byttet om på holdene ved en fejl, så det faktisk var FK som var i færd med at besejre svenskerne 4-1. Drengene kom løbende tilbage én efter én og fortalte begejstret om deres første sejr.

frederiksbergskonger5Næste kamp i puljen var mod det højt ratede, amerikanske hold. Det viste sig at blive turneringens mest jævnbyrdige kamp. Først vandt USA. Så vandt Danmark. Så spillede USA og Danmark remis. Så vandt USA. Til sidst sad FK’s femtebræt, Jacob Vincenti tilbage og stod til at sejre med en bonde og et tårn mod en bonde. Uheldigvis endte stillingen i pat, hvilket betød, at USA vandt med 1 point.

Kampen mod Spanien var en ren triumf med 5-0, hvorefter FK var klar til at spille om andenpladsen mod Norge fra den anden pulje, hvor Tyskland havde besejret nordmændene 3 ½-1 ½. Også denne kamp blev en gyser, som endte i kongernes favør med en sejr på 3-2. Dermed sikrede Frederiksbergs Konger sig en flot tredjeplads og havde svært ved at holde armene nede i ren begejstring. Tyskland slog USA 5-0 og kunne med rette kalde sig turneringsmestre.

Samme aften var samtlige finalister inviteret til at se ”The Lion King” musical i det klassiske ”Lycium Theatre.” Således sluttede en eventyrlig skakoplevelse for Frederiksbergs Konger med et flot opført eventyr på de skrå brædder om en anden, lille konge.

Dansk Skoleskak
info@skoleskak.dk


Live Chat