Fed Skolernes Skakdag!

Fed Skolernes Skakdag!

Tusind tak for en fantastisk Skolernes Skakdag, hvor 13.500 jyske og fynske skoleelever på 110 skoler i løbet af dagen spillede 40.000 skakkampe. Dagen har indtil videre budt på fantastisk presse, begejstrede tilbagemeldinger fra skoler og de første tilmeldinger til landsfinalen i Billund og Skolernes Skakdag 2014.

Rundt om i landet var repræsentanter fra kommunen forbi for at se, hvordan skoleskak bl.a. styrker evnen til at holde fokus.

Bøgeskovskolen
264 elever fra indskoling og mellemtrin var i gang på Bøgeskovskolen i Bjerringbro. Her blev dagen åbnet af skoleinspektøren Søren Thomsen og leder af Undervisningsafdelingen i Viborg Kommune, Karen Marie Schytter. I løbet af dagen lærte eleverne historien om, hvordan skakspillet blev opfundet, blev introduceret til bondeskak, tårn, løber og actionskak.
Det har været en skøn dag med glade og koncentrerede børn, fortæller lærer, Louise Kristensen. Også medierne var forbi Bøgeskovskolen, både Midtjyllands Avis og TV Midt Vest talte med elevere og lærer, der alle gik på vinterferie med medaljer om halsen og smil på læben.

Årre Skole
Årre Skole startede dagen i medierne – Radio24syv ringede nemlig for at høre Esben om skoleskak overhovedet kan konkurrere med PlayStation og computerspil. Hør indslaget her (ca. 17. min inde). Da radiointerviewet var overstået var alle skolens elever og mange lærere i sving til Skolernes Skakdag på Årre Skole. Efter en fælles samling blev alle eleverne inddelt i 3 niveauer som en form for opvarmning, inden det gik løs i 5 forskellige værksteder. Skiftevis besøgte eleverne It-skak, Gigantskak, Actionskak, Kondiskak og Almindelig skak i løbet af dagen. Eleverne dystede begejstrede i alle discipliner på tværs af klassetrin og køn. Byrådsmedlem i Varde Kommune Søren Laulund (A) kiggede forbi Skolernes Skakdag til en snak om koncentration, inklusion og læring. Lærerstuderende fra Esbjerg Seminarium var også mødt op for at opleve, hvordan skoleskak som metode kan give mening i forhold til trivsel og matematik. Som afslutningen på Skolernes Skakdag mødtes alle elever i deres respektive klasselokaler for at modtage medaljer, diplomer og Skolernes Skakdag aviser som symbol på deres deltagelse.

Dalumskolen
Dalumskolen i Odense lagde rammen til den officielle åbning af dagen, med besøg fra Socialdemokratiets Børne- og Uddannelsesordfører, Troels Ravn. Her havde eleverne i 6. klasse en kanon oplevelse med skoleskakken. Eleverne havde selv inddelt sig i tre grupper efter niveau; “De gode”, “De rigtig gode” og “De super gode”. Inden aktiviteterne gik i gang, holdt Troels Ravn en fin tale for de knap 100 elever. Der var vild jubel og flere af eleverne fik ordførerens autograf. I stedet for at dyste i hold og tælle point gav lærerne high five til de elever, der vandt en kamp. Det var populært blandt eleverne. Troels blev hele dagen og overrakte medaljer, diplomer og aviser til alle de deltagende elever efter sidste brik var sluppet.
Jeg ser skoleskak som en del af fremtidens folkeskole, hvor vi med aktivitetstimer og nye læringsformer skal gøre en god skole endnu bedre. Det er dokumenteret, at skoleskak har en rigtig gavnlig indflydelse på læring, og derfor burde alle elever have muligheden for at lære skakspillet at kende. Jeg er derfor meget glad for initiativer som Skolernes Skakdag, der gør, at elever deltager i skoleskak som aldrig før, udtaler Troels Ravn.

Hodsager Skole
Fra Herning deltog Hodsager Skole, der havde alle 61 elever med på dagen. Eleverne startede ude i klasserne, hvor de bl.a. blev introduceret til almindelig bondeskak og bondeskak med tårn. Senere på dagen mødtes alle eleverne i fællessalen på skolen, hvor nogle af de rigtig skarpe elever spillede med alle brikkerne. Både lærere og elever var i rigtig godt humør dagen igennem – og især medaljerne var med til at sætte smil på læben hos eleverne. Det var Thomas Binderup, Pædagogisk Udviklingskonsulent fra Herning kommune, der hjalp med medaljeoverrækkelsen.

Tornhøjskolen
Skoleskakkens maskot Duffy var sammen med Jens Bak Rasmussen fra Aalborg  Kommunes Skole- og Kulturforvaltning på besøg på Tornhøjskolen, hvor 356 elever deltog. Her startede Skolernes Skakdag kl. 8 om morgnen, da eleverne mødte ind og blev introduceret for brikkerne. Senere på dagen overrakte Jens medaljer til børnene på mellemtrinnet, mens skoleleder Jette Stegmann delte medaljer ud til de yngste elever. Store som små havde en fantastisk dag, der var forberedt af 4 lærere, der havde stillet op til skoleskak i tre lokaler på skolen. De sidste elever var færdige omkring kl. 13.30, hvor der blev sagt farvel til Duffy, der var et hit – især blandt de yngste elever.

Sabro-Korsvejskolen
I Århus var der også besøg fra kommunen, her var det Thomas Trønning, konsulent i Pædagogik og Integration der var forbi på Sabro-Korsvejskolen. Her sad 1. og 2. klasserne i en halvcirkel på gulvet foran demobrættet, mens de med store ører lyttede til, hvorfor bonden var brættes modigste brik. Men det kriblede også i deres små fingre og de kunne næsten ikke vente på at få lov at sætte sig op til bordene, hvor spillene stod klar. Da de endelige fik lov, var koncentrationen høj og de kæmpede bragt i bondeskak med både bønder, løbere og tårne. Da de små klasser var færdige, var det 3. klasserne og en enkelt klasse fra henholdsvis 4. og 5., der tog over. De spillede med alle brikker, og der gik ikke mange øjeblikke imellem, at der var nogen, der gerne ville noteres for en sejr. Sabro-Korsvejskolen havde i alt 235 børn i gang på dagen.

Se flere nyheder og billeder fra dagen på facebook.com/skoleskak.

Tilmelding til Skolernes Skakdag 2014 er allerede i gang, tilmeld jeres skole her.

Dansk Skoleskak
info@skoleskak.dk


Live Chat