25 mar 2013 Skoleskak er et hit på Korsager Skole
Vi har modtaget nedenstående artikel om skoleskak på Korsager Skole i Husum. Har du en historie fra skoleskakken hos dig hører vi meget gerne fra jer.
Der er stort fremmøde til den frivillige skoleskaktræning hver tirsdag på Korsager Skole. Siden 2011 har initiativtager Kurt Høyer Klifoth undervist i det gamle krigsspil – for at udfordre og udvikle elevernes mentale evner
Skinnende sorte og hvide brikker placeres til startopstilling på det ternede bræt, – derefter fejer koncentrerede blikke henover heste, bønder og tårne. Tirsdag før påskeferien er 22 elever klar til at sætte hver deres 16 brikkers tunge hær på spil i en times tid. Med på holdet er både en guld- og en sølvvinder i begynderklasserne ved weekendens Københavns Mesterskab i Skoleskak 2013.
”Gennem skak kan vi styrke elevernes koncentration og udvikle deres evne til at tænke strategisk, ikke bare når de spiller skoleskak, men i alle fag i skolen,” siger initiativtager Kurt Høyer Klifoth.
Plads til alle
Kurt, der selv er skakmester, sætter i en drillende tone, gang i maskineriet i de små hoveder, der må i gang med at udregne stillinger. Han udfordrer eleverne med lidt fælles strategiøvelser på skaktavlen – inden deres holdturnering fortsætter. Det er primært elever fra 1. til 6.klasse, der deltager i det frivillige tilbud, men de ældre og yngre elever er også velkommen. Holdet kører nu for andet år med succes.
”Nå! Det er sådan vi spiller Ras´?” udbryder Sofie fra 2.a.
Sofie har mistet sin dronning til sin modspiller Rasmine fra 3.a. Hun retter koncentreret blikket mod brættet for at finde mulige modtræk. Så fører hun beslutsomt løberen tværs over brættet – bekæmper en fjendtlig løber og siger skak. Rasmine redder sin konge i sikkerhed, og svarer snart igen med et skak…mat.
”På holdet er både elever med indlæringsvanskeligheder og elever der klarer sig godt i skolen. Fælles for dem er, at de rykker sig både mentalt og koncentrations mæssigt. Jeg har fået mange fine tilbagemeldinger fra mine kollegaer om, at skoleskakeleverne er blevet bedre til at koncentrere sig i timerne,” fortæller Kurt.
Skoleskakholdet deltager løbende i turneringer i København og omegn, og det vækker begejstring hos eleverne at komme ud og konkurrere mod andre børn. Kurt pointerer dog, at formålet ikke er, at træne eleverne til at blive professionelle skakspillere, men til at invitere til oplevelsen af, at man i fordybelsen kan løse svære opgaver.
Skoleskak fremmer koncentration og kreativ tænkning
”Jeg overlader bare det hele til hjernen,” svarer William fra 1.v på spørgsmålet om hvordan han vandt guld i begyndergruppe 3 til Københavns Mesterskabet i Skoleskak søndag d.17 marts 2013.
I skoleskak lægger man en slagplan, som løbende justeres, for selvom eleverne lærer strategier for, hvad der er smart, og hvad der ikke duer på brættet, så er der hele tiden undtagelser. Her må eleverne tænke ud af boksen, og det er her de kreative og problemløsende kompetencer udvikles, mener initiativtageren.
”Spillet træner også eleverne i at begå sig socialt, fordi de lærer at vente på tur, og tage sig god tid til at tænke før de handler. Det er vigtige forudsætninger for at få gode oplevelser i både undervisningen og livet,” siger Kurt.