13 feb 2013 Skolernes Skakdag i Nordjylland
Med 19 tilmeldte skoler blev Nordjylland den landsdel, som havde flest skoler med til Skolernes Skakdag. Her er et udpluk i tekst og billeder fra nogle af de nordjyske skoler, som havde en spændende skoleskakdag i fredags.
Jetsmark Centralskole i Jammerbugt Kommune er kendt for et aktivt skoleskakmiljø, og de havde derfor valgt at introducere skoleskak for eleverne i 7. klasse, da mange af disse kommer fra andre skoler. De 75 elever kløede på med aktionskak, og var til sidst så trætte, at Nordjyskes fotograf fik et billede af en meget søvning og træt elev.
På Højvangskolen i Aalborg Kommune arbejdede 4. klasserne ud fra bogen SKAK+MAT©, og kombinerede hermed matematikundervisningen med bondeskak og til sidst rigtige skakkampe. Som en elev sagde: ”Det er faktisk sjovt at spille skak”. Lærer Kurt Løtt var også positiv overfor Skolernes Skakdag: ”En god dag, som skal gentages næste år med andre klasser.”
På Østerild Skole i Thisted Kommune mødte 45 elever fra 4.-6. klasse ind til bræt og brikker i stedet for blyant og papir. Eleverne har hele vinteren trænet i at rykke konger, bøndere og springere rundt på skakbrættets 64 sort-hvide felter, så de var klar til nogle drabelige dyster. Der var indkøbt præmier til 1. 2. og 3. pladsen, og elevrådet havde sørget for, at der var kage og saftevand til alle deltagerne. Finalen blev spillet på smartboardet, så alle kunne følge med i kampen. Der var musestille i lokalet og det var tydeligt at se, at de to drenge fra 6. klasse koncentrerede sig rigtig meget om spillet.
”Alt i alt en fantastisk dag, hvor eleverne har udfordret hinanden på en positiv måde med at tænke kreativt og systematisk. En ny tradition er begyndt på Østerild Skole.” udtaler skoleleder Lise-Lotte Henriksen.
På Havbakkeskolen i Rebild Kommune spillede 4. klasse bondeskak og sluttede af med aktionskak med løbere og tårne. 5. og 6. klasse spillede med alle brikker. “Vi sluttede af med actionskak” fortæller lærer Morten Knudsen.
På Herningvej Skole i Aalborg var det 6.-klasserne, som fik trænet hjernemusklerne, og på Gl. Hasseris Skole var det de tre 4. klasser som først hørte om skakkens historie og derefter havde en sjov og hyggelig dag med de forskellige skoleskakaktiviteter. “Mange børn ville gerne have fortsat skakdagen, men det kan de så gøre i skolens fordybelsesuge, hvor to af dagene er afsat til skoleskak.” fortæller lærer Merete Hoffmann.
Også på Mou Skole i Aalborg Kommune var der gang i den, endda over to dage. De yngste fra 0.-3. klasse gennemgik begynderprogrammet om torsdagen, og bønderne blev rykket henover brættet med stor entusiasme. På selve Skolernes Skakdag var det alle skolens elever, undtagen 9. klasse, som var i aktion. Da det er andet år, skolen deltager, kom eleverne hurtigt i gang med at spille rigtig skak, og et nyt, spændende indslag i år var arm-og-hjerneskak, som udfordrede eleverne til samarbejde på en sjov måde. Aktiviteterne blev ledet af undervisningsassistent Ingo Pedersen, som udtalte, at eleverne på Mou Skole kan være stolte over at gå på en skole, hvor alle kan spille skak.
På mange Nordjyske skoler var der god pressedækning, det gælder f.eks. Tornhøjskolen i Aalborg, hvor der var 346 elever i gang ved skakbrætterne, mens en repræsentant fra Skole- og Kulturforvaltningen og Nordjyske Medier kiggede på.
Forhåbentlig kan den vellykkede skoleskakdag blive begyndelsen til en opblomstring for nordjysk skoleskak.[nggallery id=125]