
19 sep 2017 Dansk sølv til NM 2017
Tillykke til Atheneskolen fra Gladsaxe Kommune med sølvmedaljer til NM i Skoleskak for Hold!
Laugar i Saelingsdal i Island var fra den 22.-24. september vært for dette års udgave af det Nordiske Mesterskab i Skoleskak for Hold.
De to danske skoler, Atheneskolen og Stengård Skole, begge fra Gladsaxe Kommune, kæmpede bravt mod skoler fra Norge, Sverige, Island og Finland. Efter 5 spændende runder stod det klart, at Atheneskolen kunne tage en sølvmedalje med hjem fra A-gruppen. Et flot resultat – især fordi det inden turneringen var forventet, at skolen kun ville få bronze. Stengård Skole blev desværre kun nummer 6 i B-gruppen.
Både A- og B-gruppen blev vundet af hold fra to norske skoler.
Resultater
A gruppen: 1. Norge, 2. Danmark, 3. Island
I alt 57 skak-kyndige drenge og piger fordelt på 12 hold fra Island, Sverige, Norge, Finland og Danmark deltog i årets NM i Skoleskak for Hold. Alle hold var fordelt i en A- og B-pulje efter alders- og klassetrin, så der var lige modstand til alle deltagere, da de i alt 5 runder løb af stablen.
Fra Danmark kom deltagerne fra Atheneskolen og Stengård Skole, der begge ligger i Gladsaxe Kommune og er placeret bare 4 km. fra hinanden. Derfor kendte mange af eleverne allerede hinanden, inden turen fredag gik til Island og en weekend i skakkens tegn.
Jakob Trier, der var taget med de danske spillere til Island, har skrevet en mere detaljeret beretning fra turneringen, der beskriver de danske holds deltagelse. Læs hans reportage for hver turneringsdag herunder og se billeder fra NM i Skoleskak for Hold på Dansk Skoleskak Facebook-side ved at følge nedenstående link.
Første runde: For god til at være sand
af Jakob Trier
De to danske hold ved de Nordiske Mesterskaber i Skoleskak for Hold ankom alle til spillestedet i løbet af fredag eftermiddag. Nogle med bus, organiseret af Det Islandske Skakforbund, andre med bil lejet i lufthavnen.
Tidsforskellen mellem Island og resten af deltagernes hjemlande er 2 timer, så jeg havde forventet at de islandske skoler ville blive parret med hinanden i første runde, men sådan gik det desværre kun i A-gruppen.
En time før første parti skulle afvikles (kl. 19), var der aftensmad og teknisk møde for holdkaptajnerne. Mens de fleste spiste lasagne med brød og salat, blev reglerne for turneringen gennemgået for de 12 holdkaptajner.
Spilletiden pr. parti var 90 minutter plus 30 sekunder pr. træk. Alle træk skulle noteres. Uret måtte ikke flyttes. Der måtte tages billeder de første 10 minutter, derefter skulle al elektronik ud af spillelokalet, og ingen forældre måtte tale med deres børn under partierne. Standard-regler, men godt at få det hele repeteret.
Det blev også oplyst at stillingen i grupperne bliver afgjort efter bræt-point, så match-point og til sidst indbyrdes opgør. Er der stadigvæk ligestilling, får holdene samme placering. Arrangørerne havde planlagt at alle partier skulle live-transmitteres, men havde ikke fået sat det hele til at fungere, så første runde ville ikke blive vist live på internettet.
I B-gruppen kom det danske hold fra Stengård Skole op mod det ene islandske hold. En russisk fidus afgjorde det første parti med dansk deltagelse efter kun 1 times spil. Tobias Brødsgaard trak sig sejrrigt ud af sit parti på 2. brættet hvor han var Stengård Skoles eneste rating-favorit. Malte Erikstrups modstander overså en mat-kombination, og vha. en evig-skak blev dette parti remis 20 minutter senere. Ca. en halv time senere kunne Albert Emil Lyng Petersen sætte det første point ind på kontoen for Atheneskolen i A-gruppen. Meget flot start af danskerne! Desværre tabte Andreas Schou kort tid efter pga. 2 ulovlige træk, og 10 minutter senere var Oliver Trier på Stengård skoles 1. bræt også færdig. Han havde været nede med en kvalitet i noget tid, så overraskelsen var stor, da Maltes farfar samt Andreas kom tilbage til kaffeklubben af forældre i spisesalen og fortalte, at Oliver havde vundet pga. nogle frække springer-træk og et tårn der truede mat på baglinjen.
2½-1½ point til Stengård mod det 2.-seedede hold fra Island var næsten ikke til at tro på, desværre var det heller ikke sandt. De havde sat forkert, og Oliver kunne oplyse, at han havde opgivet i en stilling, hvor modstanderen havde overtaget. Så 1½ point til Stengård Skole i B-gruppen. Lidt over forventet, så alligevel et ganske tilfredsstillende resultat, især når man tager med i betragtningen, at intet hold i gruppen fik over 2½ point i første runde.
I A-gruppen vandt Nicolai Kistrup på 1. brættet over sin modstander, og Atheneskolen var derfor foran 2-0 mod det svenske hold.
De to sidste partier i matchen mellem Danmark og Sverige i A-gruppen blev nogle meget lange partier, og alle 4 deltagere var meget trætte, da partierne nåede deres afslutning lige før midnat. Nienke van den Brink vandt sit parti og Mikala Høyerup tabte desværre sit, men 3-1 til det danske hold i A-gruppen sikrede dem en fin 2. plads efter favoritterne fra Island, der vandt 4-0 over det andet islandske hold.
En spændende lørdag
Anden runde af de i alt 5 runder, der skulle spilles ved det Nordisk Mesterskab i Skoleskak for Hold 2017, var programsat til kl. 10 lørdag morgen lokal tid. Det vil sige kl. 12 dansk tid, og der var derfor god tid til at vågne. Nogle var ude at løbe, andre klatrede eller var en tur i den lokale og dejlig varme lagune.
Lige før der skulle spilles, nåede Danmarks hold i B-gruppen også at få spillet en indendørs fodboldkamp mod et af de islandske hold fra A-gruppen, så pulsen var oppe, da de satte sig til rette i den ene ende af spillelokalet, klar til at møde det finske hold. Der var ingen udskiftninger på det danske hold, og det var derfor de samme 4, der stillede til start som i første runde.
Til anden runde havde arrangørerne fået 20 af 24 brætter til at virke i forhold til live-transmission på internettet. Desværre spillede Danmarks hold i B-gruppen på de 4 brætter der ikke var live-dækning af.
Det danske hold fra Stengård Skole var rating-favoritter på bræt 1 og 2, og det finske hold var favoritter på bræt 3 og 4. Derfor var det en ganske fin start på matchen at Malte på 3. brættet allerede efter ½ time kunne afslutte sit parti med et remis-tilbud, der blev accepteret af hans finske modstander. Malte stod objektivt set bedst på brættet, hvor han var foran med en kvalitet. Dog følte han, at modstanderens brikker var lidt for aktive, og var derfor tilfreds med remis mod en modstander, der på papiret var meget bedre end ham. Efter 1 time og 20 minutter gav Andreas op i en tabt stilling. Finland var nu foran med 1½-½, men Tobias på 2. brættet og Oliver på 1. brættet spillede begge videre i, hvad der lignede forholdsvis lige stillinger.
Danmarks hold i A-gruppen fra Atheneskolen skulle i anden runde spille mod det islandske hold, der havde tabt 0-4 i første runde. En kamp hvor det danske hold gerne skulle havde point på alle brætter. På 4. brættet blev Mikala udskiftet med sin lillebror, Silas. Ellers var holdet det samme som i første runde. I gennemsnit var danskerne næsten 400 rating point bedre end modstanderne. Nienke er blevet glad for 1. b3, hvilket hun spillede igen i denne runde og endte med at få et ganske fint angreb, hvor hun vandt en bonde, og modstanderen fik en dårlig bondestilling.
Silas sagde tak for at få lov til at spille runde 2 ved at vinde sit parti på under 2 timer, og dermed var hans parti det første, der blev færdigspillet for Atheneskolens hold i A-gruppen. Kort tid efter blev Nienke også færdig – en sikker sejr til hende også.
Dermed var det kun 1. og 2. brætterne for de to danske hold, der stadigvæk spillede, efter at de første to timer var gået.
Desværre måtte Tobias fra Stengård Skole give op lige efter at der var gået 2 timer, og finnerne var dermed sikre på at vinde matchen, idet de nu havde 2½ point. Oliver kæmpede dog videre på 1. brættet. Han havde presset sin modstander helt i bund og til sidst fik han sat mat. 1½ point til Stengård Skole igen.
Albert var kommet bagud med en kvalitet i sit parti, men forsvarede flot og holdt remis samtidigt med at Kistrup vandt på 1. brættet. Dermed fik Atheneskolen en flot favoritsejr på 3½-½.
Tiden mellem anden og tredje runde blev brugt på at trække lidt frisk luft, se på de netop spillede partier, en dukkert og lidt lyn skak.
Før tredje runde var Atheneskolen placeret som nr. 1 i A-gruppen og Stengård Skole nr. 6 i B-gruppen. Begge hold skulle møde norske skoler.
I B-gruppen havde Afras Mansoor fra Norge hvid mod Oliver Trier, en gentagelse af 3. runde fra U12 EM i Kroatien i 2015, som i øvrigt også blev spillet den 23. september. Oliver havde brugt en del tid på at gense hans parti mod Afras, der lagde ud med samme åbning som ved EM (1. d4), men Oliver ville noget andet i dag og svarede ikke med d5, som han havde gjort ved EM, men spillede i stedet Sf6. Et nyt parti var i gang.
Andreas kom desværre ret hurtigt ud af spillelokalet og så ikke glad ud. Albert Lyng Petersen måtte også forholdsvist hurtigt ned, efter hans dronning blev fanget. Nogenlunde samtidigt tabte Malte i B-gruppen, men han havde heldigvis humør nok til at joke omkring partiets resultat, da han kom ud af spillelokalet.
2 timer inde i 3. runde havde 3 danskere tabt, mens 5 fortsat spillede. 30 minutter senere bukkede Tobias under for den norske overmagt. Det begyndte at ligne en regulær afklapsning i B-gruppen.
Men så vendte lykken, og Silas fik remis i sit parti på 4. brættet i A gruppen.
I B-gruppen fik Norge dog 100%, idet Oliver overså en skak og også måtte ned efter næsten 3 timers spil og kun lidt over 20 træk.
En time senere tabte Atheneskolens 1.bræt med Nikolai Kistrup også. Tilbage var nu kun Nienke på 3. brættet, som var kommet ud i et slutspil, hvor hun havde to løbere mod et tårn. Hun spillede slutspillet til perfektion. Vi var mange, der sad og fulgte med via en PC og live-transmissionen på Det Islandske Skakforbunds hjemmeside, hvor vi kunne følge computer-evalueringerne af stillingerne i hendes parti, og gang på gang trak Nienke som computeren anbefalede. Efter 72 træk og over 4 timers spil gav Nienkes modstander op, og Nienke beviste, at nordmænd ikke er uovervindelige. 1½-2½ vandt Norge kun over Atheneskolen i A-gruppen. Et flot resultat.
Efter tre runder så stillingen i de to grupper dermed således ud:
Gruppe A:
10½ point: Island 1
7 point: Danmark
6½ point: Norge
4½ point: Finland
3½ point: Island 2
2 point: Sverige
Gruppe B:
9 point: Norge
7½ point: Island 1
7 point: Sverige
5½ point: Finland
4 point: Island 2
3 point: Danmark
Guld, sølv eller bronze?
Søndag skulle de sidste to runder ved det Nordiske Mesterskab i Skoleskak for Hold spilles. Turneringen skulle afgøres og Danmarks hold i A-gruppen havde gode muligheder for medalje.
Som opvarmning til dagens første runde kl. 10, var vi en del, der først var ude for at løbe for derefter at hoppe en tur i det naturligt opvarmede vand i nærheden af hotellet.
Alle børnene fra det danske hold i B-gruppen havde dog ikke fået motion nok og brugte derfor lige den sidste tid op til partiet på boldspil med finnerne i boldsalen.
Derefter gik det løs. I B gruppen var der svensk modstand, og i A gruppen mødte det danske hold det finske hold.
Som så ofte før var det de lidt yngre spillere i B-gruppen, der først blev færdig. Efter en halv time opgav Malte, men en halv time senere kunne Tobias fortælle, at han havde vundet sit parti.
Andreas, der ellers var blevet først færdig i alle de forrige runder, spillede forsat og var kommet fornuftigt igennem åbningen, efter at have brugt mere tid end sin modstander. Desværre var han oppe imod en bedre spiller, der fik overtaget og vandt.
Lidt efter blev det første parti med dansk deltagelse i A-gruppen afgjort, og desværre ikke til vores fordel. Mikala blev sat skakmat af sin finske modstander på 4. brættet.
Efter 2 timer var Nienkes parti slut, da det var blevet til en remis. Nicolai og Albert kæmpede videre på 1. og 2. brættet i A-gruppen for at sikre point til det danske hold, da der bestemt stadig var chance for medaljer.
Oliver, der spillede på 1. brættet i B-gruppen, var sandsynligvis klar over, at medaljemulighederne for det danske hold i B-gruppen var forduftet, men han kæmpede alligevel bravt videre for at sikre nogle point til sit hold. Efter 2 timers spil havde han og modstanderen kun slået 2 brikker hver, og en meget lige stilling var opstået. Dog havde Olivers modstander 30 minutter mere på sit ur.
Efter 2½ times spil fik Albert skovlen under sin modstander, og der var hermed udlignet til 1½-1½ i kampen mod Finland.
Efter næsten 4 timers spil vandt Nicolai sit parti, og det danske hold i A-gruppen vandt matchen 2½-1½.
Det sidste parti, der blev afgjort i runde 4, var partiet mellem Oliver og hans svenske modstander, Sebastian Ivarsson.
Vi var mange, der fra spisehallen fulgte partiet via live-transmissionen på en computer og blev gang på gang imponeret over begge duelanters præcise træk.
Oliver spillede med under 1 minut på uret i mange træk, og efterhånden kom hans modstander også ned på omkring 2-3 minutter på sit ur.
Vi troede længe, at partiet ville blive remis, men så, i træk 72 efter 4 timer og 10 minutters spil, laver Sebastian Ivarson en fejl. Desværre har Oliver kun 40 sekunder på uret og overser Sebastians fejl, hvorefter han selv laver en fejl. 2 træk senere opgiver Oliver partiet. Den gjorde ondt. At havde været så tæt på at vinde og så ende med at tabe. Alle, der har spillet skak, har nok prøvet noget lignende. Det er bare ikke sjovt.
I A-gruppen havde Atheneskolen sikret sig en medalje allerede inden sidste runde, hvor de skal spille om, hvorvidt det skal være guld, sølv eller bronze. En meget spændende afgørelse står for skud.
Stillingen før sidste runde var således:
Gruppe A:
11½ point: Island 1
10½ point: Danmark
10½ point: Norge
6 point: Island 2
6 point: Finland
3½ point: Sverige
Gruppe B:
12½ point: Norge
10 point: Sverige
9½ point: Island 1
6 point: Finland
6 point: Island 2
4 point: Danmark
Afgørelsens time
Sidste runde bød på nervepirrende dueller, der til sidst resulterede i søvmedaljer i A-gruppen til holdet fra Atheneskolen.
Efter en sejr til Nienke og remis til Nicolai i de sidste, afgørende partier sikrede Atheneskolen sølvmedaljer foran Island. Norge var suveræne og sluttede som vindere af både A-gruppen og B-gruppen, hvor det danske hold fra Stengård Skole desværre måtte indtage 6. pladsen.
Den endelige stilling til NM i Skoleskak for Hold ser derfor således ud:
A-gruppen:
14½ point: Norge
13 point: Danmark
13 point: Island
8 point: Finland
6 point: Island 2
5½ point: Sverige
B-gruppen:
15 point: Norge
13½ point: Sverige
11 point: Island
10 point: Island 2
6½ point: Finland
4 point: Danmark
En god weekend i smukke omgivelser fandt sin afslutning, og mandag var der igen hjemtur for alle deltagere. Tillykke til Atheneskolen, der kunne tage en sølvmedalje med sig under armen. Et flot resultat.