JEG LÆRER SKOLESKAK SAMMEN MED ELEVERNE

JEG LÆRER SKOLESKAK SAMMEN MED ELEVERNE

Merete Kristiansen underviser i skoleskak på Kærbyskolen i Aalborg, som er med i indsatsen Systematisk Skoleskak som Mellemform i samarbejde med Aalborg Kommune, Svenstrup Skole, Byplanvejens Skole og Dansk Skoleskak. Merete er et godt eksempel på, at man ikke behøver at have store kendskab til skakspillet for at undervise i skoleskak. Med sin skakternede kjole arbejder Merete i fællesskab med eleverne på at blive bedre til skoleskak – en metode som har vist sig at resonere hos eleverne. Samtidig har Merete udviklet en lille håndbog, ’Den Lille Hvide’, til sine PLAYMASTERS® med instrukser til minigames, som de altid har med sig, når de på gulvet og underviser.

HVORDAN STARTEDE DU MED SKOLESKAK?

Skoleskak startede på skolen et år før jeg blev en del af indsatsen og sendt på Skoleskaklærer-uddannelsen®. Og jeg kunne slet ikke spille skoleskak. Jeg troede det var svært og kun noget for de kloge, men den opfattelse blev hurtigt ændret til det positive. Og fordi jeg startede fra bunden af dengang, kan jeg relatere meget til elevernes egen proces, når vi starter skoleskakundervisningen op. I starten tænker de ”Uuuh! Jeg kender ingenting og jeg bliver sikkert slået hver gang!” – og så tænker de ikke så meget over det næste time. Jeg udvikler mine skoleskak-evner sammen med eleverne, mens jeg underviser dem. Jeg synes, det er sjovt, og jeg synes, det er fedt at organisere og have børnene med på rejsen. For jeg kan se, at det virker, og at de er på. Jeg har også en skakternet kjole, som jeg tager på, når der er skoleskak, og det genkender eleverne, og så har vi en fest.

HVAD HAR OVERRASKET DIG MEST EFTER AT HAVE STIFTET BEKENDTSKAB MED SKOLESKAK?

Jeg har været imponeret over, hvor gode tabere de fleste af eleverne er. De er meget gode til at anerkende, at de tabte, og så bare prøve igen. Og også at være glad på en ordentlig måde, når de vinder. Det gælder jo også i mange andre situationer. Så handler det om at have respekt for spillet, sig selv og den person, man sidder overfor. Det er de faktisk bedre til, end jeg er, haha.

HVORDAN OPLEVER DU, AT PLAYMASTER® ROLLEN PÅVIRKER SKOLENS ELEVER?

PLAYMASTER®-kurset kan ramme ned i den stille gruppe af klassen, der til tider bliver glemt i mylderet. Det kan jeg godt lide. Det er dem, der har en lidt mere nørdet tilgang til emner. Jeg oplever, at de blomstrer op, tør indtage rummet og sige “ti stille og hør efter”. Pludselig kan de holde oplæg sammen med mig til Børn og Unge Topmødet i Aalborg og stå og hjælpe politikere, snakke med andre voksne og invitere dem hen til vores skole.

Vores PLAYMASTERS® siger selv, at de ikke havde hørt efter, hvis der kom ældre elever ind i deres klasse for at undervise. Men vi en hel skole, der beviser, at de sagtens kan få børnene til at høre efter. Jeg havde på et tidspunkt en PLAYMASTER®, der ikke kunne få en elev til at falde til ro. Og så sagde han “Nu skal du holde din mund” – og det gjorde eleven så. Og bagefter kom elevens underviser op til mig og sagde, at hvis det havde været dem, havde de ikke kunne få ham til at tie stille. Så bliver jeg lidt stolt.

HVORDAN KOM DU PÅ IDEEN OM ’DEN LILLE HVIDE’ MED MINIGAMES TIL ELEVERNE?

På Skoleskaklærer-uddannelsen® sidste år, blev vi præsenteret for ideen om at have en samling med minigames ved hånden som underviser. Og så tænkte jeg, at det også kunne være fedt at bruge sammen med eleverne. For jeg synes, det til tider kan være svært at danne sig et fuldt overblik inde i GAMBIT®, og hvis jeg har svært ved det, så kan børnene slet ikke. Jeg kan godt lide at have noget i hånden, så jeg fik ideen til et hæfte, man kan bladre frem og tilbage i. Her på skolen har vi generelt meget fokus på at få skoleskak i hænderne i stedet for på en computerskærm, og ’Den Lille Hvide’ giver mulighed for at se brikkerne, og hvordan det kan sættes op på tavlen. Det er nemmere at hjælpe dem på vej, og så kan de vælge, hvad de kan bruge. De skal have en rød tråd, for de tænker slet ikke så struktureret som undervisere gør. Det er trygt for dem, at de har noget i hånden, som de kan støtte sig til.

HVORDAN HAR SKOLESKAK UDVIKLET SIG PÅ KÆRBYSKOLEN?

Vi har et helt årshjul med skoleskakaktiviteter der både inkluderer begivenheder som Skolernes Skakdag – hjernens motionsdag® og ugentlige aktiviteter, som skolens PLAYMASTERS® står for. Vi er også gået sammen med skolens inklusionsvejleder og har indført, at man kan spille skoleskak til de svære samtaler. Det vil sige, at med visse elever starter de ud med at spille skoleskak. Det er en måde at få dem til at sidde og koncentrere sig og så stille og rolig begynde at snakke om noget andet. Det åbner op for nogle ting, ligesom når man går en tur. Man har ligesom noget at være fælles om, så børnene ikke føler sig pressede ved at kigge en voksen i øjnene. Det er ligesom noget de går op i, og så bliver det lidt lettere at snakke.

Skal du med på Skoleskaklærer-uddannelse®? Læs mere via Skoleskak.dk/uddannelse.

Støt Dansk Skoleskaks arbejde med at spille hjernen stærk hos børn og unge.

Caroline Fredensborg
caroline@skoleskak.dk


Live Chat