Hjernens årlige motionsdag nærmer sig

Hjernens årlige motionsdag nærmer sig

SKOLERNES SKAKDAG 2019

Om 106 dage – eller hvad der svarer til tre og en halv måned – er det nok engang tid til hjernens årlige motionsdag, Skolernes Skakdag, der traditionen tro afholdes fredag i uge 6, lige inden vinterferien, den 8. februar.

Hundredevis af skoler har allerede tilmeldt sig, og tusindvis af skoleelever fra hele landet er snart klar til samtidig at sætte sig til brættet. Under mottoet “Det skal være sjovt at blive klogere!” lærer børn og unge at tænke sig om og vente på, at andre tænker sig om. De bliver bedre til at koncentrere sig, tænke fremad og være tålmodige. Noget de kan bruge i de øvrige skolefag – og i resten af livet.

Jan Axelsen, skoleleder, Sophieskolen forud for Skolernes Skakdag 2018:

Vi glæder os til at være sammen omkring en dag med hjernegymnastik. Skolernes Skakdag er et sjovt og lærerigt afbræk fra den almindelige undervisning, der styrker de små grå.”

DET KAN I LAVE

Skolernes Skakdag tager sig meget forskelligt ud, afhængig af hvilken skole man kigger på. Det er nemlig de lokale skoler, der arrangerer og afholder den store skoleskakdag, men der er altid mulighed for at hente gode råd og vejledning hos Dansk Skoleskaks læringskonsulenter. Du kan bl.a. hente inspiration til, hvordan I skal holde Skolernes Skakdag på din skole, i denne guide. Her finder du bud på, hvordan et program for dagen kunne tage sig ud, afhængig af, hvor mange elever fra skolen, der deltager, og hvilket niveau eleverne befinder sig på.

Det kunne fx være i det tilfælde, at 4-10 klasser på skolen deltager i dagen. Her foreslår vi først og fremmest, at I er min. 2-3 lærere/pædagoger der styrer dagens aktiviteter. Derefter er det ofte en fordel at dele eleverne op i mindre grupper, hvor alle aldre, køn og kulturer er repræsenteret. For hver gruppe arrangerer og afvikler I min. 2 forløb med skoleskakaktiviteter af 90 minutters varighed. Første forløb kunne bestå af ‘rolige’ skoleskakaktiviteter, hvor brikkerne introduceres, reglerne gennemgås og der spilles en række minigames – så alle elever er med. Elever med et højt skakniveau, kan evt. udskifte minigames med spil med alle brikker. Herefter kunne andet forløb bestå af mere ‘aktive’ skoleskakaltiviteter, hvor eleverne får lov til at bevæge sig, såsom ‘Frem-i-bussen-skak’ og ‘Actionskak’ enten med alle brikker, eller som minigame. Dette forløb kunne med fordel foregå i skolens gymnastiksal, hvor der ligeledes ville være plads til ‘Gigant-skak’, hvor eleverne i grupper kan dyste mod hinanden og øve deres samarbejdsevner på brættet.

Mottoet for Skolernes Skakdag er: “Det skal være sjovt at blive klogere!”. Foto: Morten Bo Johansson. Dansk Skoleskak.

AKTIVITETSLEDERKURSUS

Er det første gang du skal holde Skolernes Skakdag? Eller skal du have hjælp af kolleger, der er helt grønne i skoleskakkens verden? Dansk Skoleskak tilbyder i januar lærere og pædagoger fra medlemsskoler, at deltage i et GRATIS aktivitetslederkursus. Her præsenterer læringskonsulenter konceptet bag Skolernes Skakdag og klæder deltagerne på til at kunne afholde en vellykket dag for alle elever på skolen. Næste års kurser afholdes i henholdsvis Skanderborg (Skanderborg Kulturhus) den 15. januar og på Gerbrandskolen i København den 17. januar. Er du forhindret disse to dage, kan du deltage i online webinar den 16. januar. Kurserne fyldes op efter først-til-mølle-princippet. Tilmeld jer på Mit.skoleskak.dk.

PLAYMASTERS

Ikke kun lærere og pædagoger, men også de ældste elever kan komme på kursus som forberedelse til hjernens årlige motionsdag. Hver skole, der deltager i Skolernes Skakdag 2019, kan sende 5 elever fra 5.-9. klasse på PLAYMASTER-kursus i løbet af efteråret og januar. Her lærer de, hvordan man underviser sine skolekammerater i skoleskak – hvad enten de er yngre eller ældre end dig. Det giver dem værktøjerne til at kunne være assistenter på Skolernes Skakdag og på mange skoler, hjælper PLAYMASTERS også til, når der skal arrangeres frikvartersskak i resten af skoleåret, eller når der står skoleskak på skemaet fx i den understøttende undervisning.

Når elever underviser hinanden, opstår der noget helt magisk. Som PLAYMASTERS kan eleverne bl.a. bidrage til at lave en fed og lærerig Skolernes Skakdag på deres skole. Det er en stor hjælp for de voksne og meget lærerigt for eleverne,” udtaler programleder for læring, Mikkel Nørgaard.

Dansk Skoleskak afholder dette efterår hele 11 PLAYMASTER-kurser i alle dele af Danmark. Gå ind på Mit.skoleskak.dk og find et kursus i nærheden af din skole.

PLAYMASTERS kan bl.a. hjælpe til på Skolernes Skakdag. Foto: Andreas Ryssov. Dansk Skoleskak.

SKOLEPRESSE

Skolernes Skakdag foregår lokalt på hver enkelt af de hundredevis af skoler, der deltager i hjernens årlige motionsdag. Skoler fra alle afkroge i Danmark er repræsenteret, hvorfor den store skoleskakdag er en national begivenhed, der hvert år tiltrækker interesse fra såvel lokale, regionale og ofte også nationale medier.

Som skole kan I selv medvirke til at fortælle den gode historie om Skolernes Skakdag på lige netop jeres skole. Til forældre, elever, lærere, pædagoger – og til resten af lokalsamfundet. Det kan I gøre ved hjælp af sociale medier som Facebook, Instagram eller skoleintra. Tag meget gerne @Dansk Skoleskak eller brug hashtagget #skoleskak, når I skriver om jeres mange sjove og lærerige skoleskakaktiviteter.

I kan også sende en pressemeddelelse til lokale eller regionale medier. Skolernes Skakdag kan være en oplagt mulighed for at få værdifuld omtale i lokalavisen eller den regionale tv-kanal, som en skole der går op i at tilbyde eleverne en alsidig undervisning, der både udvikler eleverne fagligt og socialt. Hos Dansk Skoleskak kan I hente inspiration til, hvordan pressemeddelelsen skal udformes ved hjælp af en række skabeloner. Her finder I også pressefotos til fri afbenyttelse.

Har I brug for hjælp eller inspiration til, hvordan I skal gribe kommunikation og presse an på Skolernes Skakdag, er I meget velkommen til at tage kontakt på +45 3049 0580 / skakdag@skoleskak.dk.

Undervisningsordfører fra Venstre, Anni Matthiesen åbnede Skolernes Skakdag 2018 på Præstemoseskolen i Hvidovre. Foto: Morten Bo Johansson. Dansk Skoleskak.

PARTNERE

Skolernes Skakdag 2019 arrangeres af de lokale skoler i samarbejde med Dansk Skoleskak og partnerne Spar Nord Fonden og Politiken.

SPONSORER

Sponsorer på Skolernes Skakdag 2019, der gør det muligt for os at arbejde for et liv med leg, læring og udvikling for alle.

SPØRGSMÅL?

Kontakt +45 3049 0580 / skakdag@skoleskak.dk.

Dansk Skoleskak
info@skoleskak.dk


Live Chat