14 maj 2013 Fuld gang i spilsiden
Der sker hele tiden noget på Dansk Skoleskak spilside skoleskak.dk/spil. Gennem foråret har Dansk Skoleskaks spiludvikler, Poul Rewitz, haft rygende travlt, og siden byder nu på en række nye spil fulde af læring for både nybegyndere og rutinerede skoleskakspillere.
En af de nye spiltyper, Grublere, sætter spillerens evner indenfor problemløsning på prøve. Grublerne dækker over en række forskellige spil blandt andet forhindringsløb, hvor springeren skal flyttes et bestemt antal gange for at nå frem til det markerede sted på brættet. De lidt sværere labyrinter bygger på samme princip med at få flyttet en brik, her løberen eller tårnet, til det markerede sted på brættet. Flere farer lurer undervejs og den kvikke skoleskakspiller vil også bemærke, at brættet er større end normalt for at øge sværhedsgraden.
En anden spiltype, Matematik, er udformet til brug i skolens matematikundervisning, men enhver der holder af skoleskak, vil også kunne finde glæde ved dem uden for klasselokalet. I spillene trænes de fire regnearter, koordinatsystemet og tabeller på en sjov og ny måde.
For skoleskakspillere, der er interesseret i at løse mere klassiske skoelskakopgaver, er der også nyt på spilsiden. I Skakopgaver kan spilleren løse matopgaver og træne kombinationsøvelser, og fordelen ved at løse opgaverne online, fremfor med papir og blyant, er let at få øje på: Der er respons med det samme, og spilleren sikrer derved at løse opgaverne korrekt i stedet for at risikere at lave gentagende fejl.
Som nævnt er der læring og leg at hente for alle skoleskakspillere uanset niveau. Nybegyndere kan med fordel prøve minispillene, hvor spilleren lærer en brik at kende af gangen. Deltagere i Skolernes Skakdag 2013 vil kunne genkende bondeskak, der kan spilles i forskellige niveauer mod computeren. De mere erfarne skoleskakspillere kan træne matsætning, og se om de kan løse opgaverne i Bronzespringeren.
Spillene bliver brugt af skoleskakspillere på egen hånd, men i mange klubber er spilsiden blevet en naturlig del af programmet på lige fod med klubturneringen og skakopgaver. Her er en oversigt over, hvem der kan have glæde af de forskellige spiltyper, og hvad indholdet af dem er:
Minispil: Lær brikkerne at kende en efter en ved at slå brikker på tid, spille bondeskak og de tapre riddere i flere varianter. For nybegyndere.
Slutspilteknik: Øv dig i at sætte mat. Her varierer sværhedsgraden, så alle kan være med. Træn ligeledes opgaverne i Bronzespringeren.
Skakopgaver: En lang række klassiske skoleskakopgaver, der er god træning for alle, der kender skakreglerne. Spil som Mat i 1 +2 og kombinationer.
Grublere: Problemløsning med skak som motiv. Spil i forskellige sværhedsgrader, der kræver eftertænksomhed. Selv rutinerede skoleskakspillere kan komme på en hård prøve.
Matematik: Kombinerer matematik og skoleskak. Spillene er rettet mod spillere med matematikfærdigheder, der opnås i de mindste klasser.
Demobræt: Godt supplement til det klassiske magnetdemobræt. Genveje kan tilføje eller rydde alle brikker, som gør det nemt at vise forskellige eksempler efter hinanden.
Søger du inspiration til, hvordan du kan anvende spillene i din undervisning, som aktivitet i SFO’en eller noget helt tredje, er du mere end velkommen til at kontakte Dansk Skoleskak på info@skoleskak.dk