16 dec 2014 Fra elev til underviser i skoleskak
Socialprojektet ‘The Right Move – skoleskak i udsatte boligområder’ (TRM) har til formål at udvikle og afprøve nye samarbejdsformer mellem skoler og boligsociale indsatser. Begge parter har en naturlig interesse i at forbedre udsatte børns grundskoleforløb, hvilket gør skoleskak til et oplagt omdrejningspunkt for et samarbejde.
En af skoleskakkens undervisere på projektet er Helene Søndergaard. Helene har selv spillet skoleskak og hun fortæller her om sine oplevelser, samt hvad hun selv får ud af at undervise.
Hvor kommer du fra, og hvad har fået dig til at undervise i The Right Move?
“Jeg er 20 år og kommer fra en by lidt nord for Aalborg. Jeg er lige blevet færdig på gymnasiet og har et sabbatår, hvor jeg bruger min tid på at undervise i TRM. Det er helt klart interessen for skoleskak der har gjort, at jeg underviser i TRM. Jeg blev spurgt af Mikkel Nørgaard (Programleder i Dansk Skoleskak) fordi jeg har været på nogle hjælpetræner-kurser, så det lå lige til højrebenet. For mig er der også det sociale aspekt i det, da jeg har fået mange gode venner i skoleskak gennem årene. Men i bund og grund vil jeg egentlig bare have at børnene får nogle af de fede oplevelser, som jeg selv har haft med skoleskak.”
Hvordan begyndte du at spille skoleskak?
“Jeg lærte at spille skak, da jeg var omkring 5 år gammel. Det startede fordi min far er formand for Jetsmark Skakklub og har startet skoleskak på min folkeskole, Jetsmark Skole – så der har været skoleskak i mange år som valgfag.”
Hvordan kan du se forbedringer for børnene når du underviser i TRM projektet?
“Jeg kan se succeshistorier ved, at de der ikke er vant til at have succes med så mange ting, lige pludselig har noget de er gode til. Børnene engagerer sig fordi det er en konkurrence. Det er en dyst, det handler om at vinde, og det vil de virkelig gerne. Selv de mest generte typer som man kan mærke ikke er vant til at kunne, kan lige pludselig fyre det ene fede trick af efter det andet. Man kan mærke når de urolige børn pludselig sidder helt stille og koncentrerer sig om skakspillet. Du kan få dem til at være stille i nærmest 20 minutter, fordi de sidder og koncentrerer sig. På den måde kan man mærke det.”
Hvilke udfordringer er der ved at undervise i TRM?
“Den største udfordring er at der er stor forskel på niveauet hos børnene. Man skal finde den gyldne mellemvej, så alle har mulighed for at følge med og få noget ud af undervisningen.”
Hvordan kan du se udfordringer i forhold til at TRM foregår i udsatte boligområder?
“Der kan selvfølgelig være sociale og kulturelle problemer i sådanne skoleklasser, og det er en god ide at holde dem i gang med alternative skakformer som kondiskak og actionskak. Det er dejligt at have lærere med i undervisningen, det gør en kæmpe stor forskel for mig. Læreren kan tage konflikterne da de kender klassen, og jeg kan koncentrere mig om det jeg skal.”
Socialprojektet ‘The Right Move’ foregår i Aalborg Øst, Randers Nordby og Snekkersten. Læs også om skoleskakkens andre projekter.
Spørgsmål til TRM? Kontakt Mikkel Nørgaard, Programleder for læring tlf: 2984 9874 Email: mikkel@skoleskak.dk.