SÅ ER DET BLEVET TID TIL SKOLERNES SKAKDAG

SÅ ER DET BLEVET TID TIL SKOLERNES SKAKDAG

SKOLERNES SKAKDAG I NÆSTE UGE
Tiden flyver, og vi er næsten fremme ved den store dag. Skolernes Skakdag – hjernens årlige motionsdag – løber af stablen fredag i næste uge, og hele 49.853 elever fra 293 skoler skal være med.

Forberedelserne har været i gang længe, og rundt omkring på skolerne har de skoleskakansvarlige været i gang med at planlægge og gøre klar. En masse lærere og pædagoger har som led i forberedelserne været på aktivitetslederkursus og blandt andet fået inspiration til, hvordan de kan arrangere en spændende Skolernes Skakdag på deres skole.

Aktivitetslederkurserne er gratis at deltage i, og de afholdes flere forskellige steder i landet. Du kan holde dig opdateret i vores kalender og booke din plads via Mit Skoleskak.

SKOLERNES SKAKDAG PÅ LYNGHEDESKOLEN I BILLUND
Gitte Tøstesen Madsen, som er skoleskakansvarlig på Lynghedeskolen i Billund, har arrangeret Skolernes Skakdag mange gange. Hun har tidligere været på aktivitetslederkursus, og det har givet hende konkrete værktøjer, hun kan bruge:

”På aktivitetslederkurset fik jeg en grundig indføring i skakspillet med henblik på at kunne give det videre. Vi gennemgik blandt andet skakspillets oprindelse, og hvordan den enkelte brik rykker. Vi fik konkrete værktøjer med hjem, der gjorde, at jeg kunne gå direkte hjem og anvende skoleskak i undervisningen uden nogen særlig forberedelse”.

EN ANDERLEDES SKOLEDAG
Igen i år er Skolernes Skakdag på Lynghedeskolen nøje planlagt, og eleverne kan se frem til en dag med masser af spændende aktiviteter. For femte år i træk skal eleverne på mellemtrinnet fx igennem en række aktiviteter ude på forskellige ’skakværksteder’. Eleverne får 12 minutter på hvert værksted, og på den måde bliver aktiviteterne afvekslende og spændende. Årets seks værksteder byder på actionskak, computerskak, stafetskak, ‘frem i bussen’, ‘kom hurtigt af brættet’ og ‘hånd-hjerne’, hvor én elev flytter brikkerne og en anden fortæller hvorhen.

MØDES PÅ KRYDS OG TVÆRS
Eleverne i 4., 5. og 6. klasse bliver inddelt i hold på kryds og tværs og møder skolekammerater, de ikke normalt er sammen med. Det skaber nye fællesskaber at mødes på den måde og i andre rammer, fortæller Gitte. Hun fremhæver skakkens fokus på god opførsel og det, at man giver hånd og siger ’tak for kampen’ som gode pædagogiske værktøjer. Det giver ro, at rammerne og reglerne er sat, for så er der ikke så meget at blive uenige om, forklarer hun.

Gitte og hendes kollegaer oplever, at de ser nye sider af eleverne, og det er ikke nødvendigvis dem, der er gode i andre fag, som er de bedste til skoleskak:

”Det er ofte andre børn, der oplever succes, fordi det er andre styrker, der er i spil. I idræt er det fx den, der kan løbe hurtigst, der får succes, og i dansk er det den, der er god til at læse. I skoleskak er det de elever, der kan afkode spillet og tænke strategisk, der bliver rigtig gode”.

Gitte fortæller, at eleverne synes, det er en spændende dag, og de glæder sig. Samtidig er det en rigtig hyggelig måde at ønske god vinterferie på.

Rigtig god Skolernes Skakdag til Gitte og Lynghedeskolen, og til alle de 292 andre skoler, der er med.

Læs mere om Skolernes Skakdag her, og find den nationale pressemeddelelse her.

Tak til Spar Nord Fonden og Politiken, som støtter Skolernes Skakdag.

Dansk Skoleskak
info@skoleskak.dk


Live Chat